Vasárnap nemzeti gyásznap lesz, a Fidesz elhalasztja kongresszusát

A kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra a Párizsban történt merényletsorozat miatt, a Fidesz tisztújító kongresszusát pedig elhalasztják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az M1 aktuális csatornán.

Nehéz megszólalni is, a legfontosabb, hogy együttérzésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a francia népnek és a francia köztársasági elnöknek – kezdte nyilatkozatát a miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: az operatív törzs szombat reggeli ülésén megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek hatályba, amit az emberek tapasztalni is fognak például közlekedési csomópontoknál, pályaudvarokon, repülőtéren.

„Ez jár némi kényelmetlenséggel, arra kérem az embereket, hogy megértéssel és türelemmel fogadják mindezt, mert szükséges a biztonságunk megerősítése" – mondta Orbán. Közölte ugyanakkor, a magyarországi terrorveszély B szintjét „százszázalékos működésbe hoztuk". Így több rendőr és katonai rendész lesz az utcán, megerősített fegyverzettel.

Az eseményeket értékelik, és ha kell, újabb intézkedéseket hoznak, mert a legfontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága – tette hozzá.

 

Bejelentette azt is, hogy a kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. Ezért a Fidesz-kongresszust is későbbi időpontra halasztják, amit Orbán azzal magyarázott, hogy egy pártkongresszus mindig ünnep, és ebben a helyzetben nem lehetséges ünnepelni.

A vasárnapi budapesti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt mondta: a meccs biztonsági kérdéseiről már tárgyal a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Belügyminisztérium, az UEFA döntésétől függ, hogyan rendezik meg a találkozót.

Arra a kérdésre, van-e bármilyen jelzés arra, hogy esetleg Magyarország is terrorcselekmény célpontja lehet, a kormányfő azt válaszolta: kizárni semmit sem lehet, „jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan adat, ami közvetlen veszélyt jelezne, de ez bármikor megváltozhat".

A kormányfő közölte: „abszolút biztonságos helyzet nincs, a körülményekhez képest lehetséges legnagyobb biztonságot kell megteremtenünk".

A franciaországi eseményekről folyamatosan frissülő cikkünket itt olvashatja!

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.