Városrehabilitáció magántőkéből

Budapest elsősorban nem zöldmezős beruházásokhoz keres befektetőket, sokkal inkább városrehabilitációs projekteket szeretne megvalósítani magánszereplők bevonásával a következő években – mondta el Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a bécsi Real Vienna ingatlanos kiállításon.

Az elmúlt évekhez képest érezhetően optimistább hangulatban zajlik a bécsi Real Vienna ingatlanos kiállítás. A szakmai panelbeszélgetéseken a régiós ingatlanfejlesztők, bankárok és befektetők rendre hangsúlyozzák, hogy a fellendülés elindult a térségben és a befektetési piac 2010 óta folyamatosan nő – tájékoztatta lapunkat a Városháza és a Budapest városarculatáért felelős szervező cég, a Studio Metropolitana.

A Real Vienna nyitó beszélgetésén Budapestet Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes képviselte, aki osztrák bankárokkal, városvezetőkkel és ingatlanpiaci szakemberekkel beszélgetett a közép-európai régió ingatlanpiaci lehetőségeiről. Mint elmondta, adottságaik, lehetőségeik alapján Budapest és Bécs lehetnek partnerek, de versenytársak is. Szerinte azonban a két városnak meg kell találnia az együttműködési lehetőségeket és ki kell használniuk a rendelkezésre álló szinergiákat, hiszen ezt mind a földrajzi közelség, mind a két főváros közös történelmi-kulturális háttere indokolja.

A Duna Stratégia fontosságát hangsúlyozta Rudolf Schicker, Bécs volt főépítésze, hiszen mint arra rámutatott, a Duna az egyik legfontosabb közös pont Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád között. Schicker kiemelkedően fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió Duna Stratégiája a magyar EU-elnökség alatt is tovább haladt előre.

Bagdy Gábor szerint az egységes Közép- és Kelet-Európa koncepciója manapság már nem állja meg annyira a helyét, mint a válságot megelőző időszakban. Szerinte ugyanis az egyes országok egyedi stratégiát kezdenek követni a gazdaságpolitikában és a városfejlesztési irányokban egyaránt. A főpolgármester-helyettes szerint a magyar gazdasági környezet nagyot javult az elmúlt időszakban, köszönhetően nagy részben annak, hogy az új kormány nagyon szigorú fiskális politikát folytat, ami stabilitást biztosít a magyar gazdaságnak.

A bécsi kiállításon Bagdy Gábor beszélt Budapest fejlesztési elképzeléseiről is. Elmondta, jelenleg infrastrukturális és ingatlanfejlesztési befektetéseket készít elő a főváros. Hangsúlyozta azonban, hogy Budapest elsősorban nem zöldmezős beruházásokhoz keres befektetőket, hanem sokkal inkább városrehabilitációs projekteket szeretne megvalósítani magánszereplők bevonásával a következő években.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.