galéria megtekintése

Városhatár-revíziót szeretne Óbuda

3 komment


Szalai Anna

Az óbudai önkormányzat fontolóra vette, hogy bírság helyett inkább feljelentést tegyenek a szabálysértőkkel szemben. Ezzel jelentősen emelkedne a büntetés összege, de az önkormányzatok a januári törvénymódosítás miatt nem érdekeltek többé a bírságok kiszabásában. Az ebből származó bevételt ugyanis be kell fizetniük az államnak. 

Felülvizsgálná Budapest határait Óbuda-Békásmegyer polgármestere. A kerület szélein ugyanis több olyan lakónegyed is kialakult az elmúlt években, amely sokkal inkább kapcsolódik a fővároshoz, mint ahhoz az agglomerációs településhez, amely az egykori külterületet belterületbe vonta, lehetővé téve a beépítését. Az új negyedekben élők zöme a kerület infrastruktúráját használja, beleértve az utakat, oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket, miközben ezek működtetéséhez az agglomerációs település egyetlen fillérrel sem járul hozzá. Ez nem csak a III. kerület gondja, számos városszéli kerület küzd hasonlóval. A városhatár módosításához parlamenti döntésre és esetenként népszavazásra lenne szükség, így megvalósulásához nem fűz túl sok reményt Bús Balázs polgármester.

A kerület egyébként az agglomerációs terheket úgy próbálja csökkenteni, hogy az oktatáshoz, illetve a szociális ellátáshoz kapcsolódó támogatásokat elsősorban a kerületben élőknek biztosítják. Szintén agglomerációs téma a HÉV-ek és a buszok átadása az államnak. A III. kerületi polgármester rendkívül óvatosan úgy fogalmazott ez ügyben: bízik abban, hogy az átadás nem érinti a szolgáltatás minőségét, és nem rontja az átszállási kapcsolatokat.

A szerdai sajtótájékoztató fő témája az idei, 28 milliárd forintos költségvetés volt, amelynek tervezésekor több bevételcsökkenést is el kellett könyvelniük. Az iparűzési adó megosztásának – a fővárosi közösségi közlekedés támogatásával indokolt – állami módosítása 256 milliós elvonást jelent. A szabálysértési bírságokból származó bevételek állami büdzsébe csatornázása további 180 milliós veszteség. Bús Balázs elképzelhetőnek tartja, hogy ezentúl a közterület-felügyelők nem bírságot szabnak ki, hanem feljelentést tesznek a rendőrségen. Ez a rendőrségnek jelentős feladatnövekedést, a szabálysértést elkövetőknek kétszeres-háromszoros büntetést jelent. A kerületvezető hangsúlyozta: a bevezetni kívánt „giccsadó” nem a kieső bevételeket hivatott pótolni, hanem a városkép őrzésének, a helyi építési szabályok betartatásának eszköze.

 

A kerületi költségvetés kétharmadát viszik el a működési kiadások, amelyből egyre nagyobb hányadot képviselnek a szociális, oktatási, illetve a kulturális támogatások. A három terület viszi el a költségvetés 30 százalékát. A költségek emelkedése az államnak ezekről a területekről való kivonulásának köszönhető. De sok feladatot önként vállal a kerület, így például a törvényi kötelezettségnél kiterjedtebb gyermekétkeztetést, a hátralékkezelést, valamint a civil és kulturális szervezetek támogatását. A költségvetés negyedét fejlesztésre fordítják. Ezenfelül az államtól az idén kapott 1,5 milliárd forintos támogatásból elindulhat a békásmegyeri piac átépítése, a Kiscelli utca túlterheltségének csökkentése érdekében a Várodi utca meghosszabbítása, új uszoda és műfüves pálya építése a Kalap utcai TVE pályánál, és kicserélhetik végre az Árpád Gimnázium balesetveszélyes nyílászáróit.

Tavaly óta minden fejlesztést közösségi tervezés előz meg, amelynek során az érintettek elmondhatják véleményüket és elképzelésüket a beruházással kapcsolatban. Ezzel igyekeznek megelőzni a konfliktusokat és elégedettebbé tenni a fejlesztések révén létrejövő létesítmények, közterek használóit.

A kerület mindenhová pályázik, ahová csak lehet. Az önkormányzati intézmények elkezdett energiakorszerűsítését uniós forrásból folytatnák, a békásmegyeri köztérépítést fővárosi Térköz-pályázaton nyert pénzből, míg a Norvég Alaptól egymillió eurós támogatást kértek a Zichy-kastély felújítására, illetve közösségi térré alakítására. A Belügyminisztérium pályázati pénzéből a térfigyelő-kamerarendszert bővítik, a fővárostól pedig az eddig kimaradt utcák csatornázást várják. De együttműködnek a kerületi vállalkozásokkal is, ennek révén havonta egyszer reggelivel vendégelik meg a kerületben biciklivel közlekedőket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.