Mészáros lehet a várva várt megmentő

Bár a környékbeliek szerint Mészáros Lőrinc szemet vetett a felszámolás alatt álló egerszalóki Saliris Hotelre, a felszámoló szerint a létesítményhez kapcsolódó perek lezárása előtt aligha lesz új gazdája a szállodának.

Jó ideje húzódik az egerszalóki Saliris Hotelt működtető Szalók Holding Zrt. stratégiai felszámolása, amelyet 2012 decemberében rendelt el a kormány. Tavaly felröppent, hogy egy ukrán befektető készül megvenni a négycsillagos, 200 szobás szállodát, ám később ez nem bizonyult valósnak.

Most azonban több hete masszívan tartja magát a térségben az a hír, hogy a szállodát egy, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég veheti meg. Iparági informátoraink azt is tudni vélték, hogy az elmúlt egy hónapban több vezetőtől is megvált a létesítmény, s ilyen módon is előkészítették a terepet a lehetséges új tulajdonosoknak.

Ez utóbbi hír részben igaz – négy igazgatói poszton történt csere az elmúlt hetekben –, a többi értesülést azonban kategorikusan cáfolta a felszámolással megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolója. Nagy László szavai szerint jelenleg is zajlik több per, amelyek kimenetele befolyásolhatja a szálloda értékesítési pozícióit, s emiatt egyelőre nem is lehet meghatározni, mikor kerülhet valóban eladósorba a létesítmény.

Sokan Mészáros Lőrincet sejtik befutónak, ám a felszámoló nem ismeri ezt a forgatókönyvet
Sokan Mészáros Lőrincet sejtik befutónak, ám a felszámoló nem ismeri ezt a forgatókönyvet
Kurucz Árpád / Archív

A felszámoló közölte: a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetekre eltérő szabályok vonatkoznak. Ezek a szervezetek azok lehetnek, amelyek adósságainak rendezéséhez hitelezőikkel való megegyezésre van szükség, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy amelyek esetében – ha a vagyonhiány és a fizetésképtelenség előreláthatólag nem szüntethető meg – kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárás szerint történjen.

Minden egyéb, a leendő tulajdonossal és igazgatóval kapcsolatban általunk feltett kérdésre az eljárás jelen szakaszában nem lehet érdemi választ adni, értékesítésre még nem került sor, a szálloda jelenleg is a felszámoló irányítása alatt működik –mondta Nagy László.

Az egerszalóki Saliris Resortra –mely fantáziaszó, jelentése „sószivárvány” – a kormánydöntést megelőzően már írtak ki értékesítési pályázatot. A felszámolás alatt is folyamatosan működő négycsillagos, kétszáz szobás szállodát a hozzá tartozó gyógyfürdőt és strandot először 9 milliárd forintos irányáron hirdették, ajánlatot minimum 6,3 milliárd forinton lehetett volna tenni.

Ennyiért azonban akkor még nem akadt jelentkező.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.