galéria megtekintése

Várkert Bazár: újabb kampány, újabb avatás

13 komment


Boda András

Az áprilisi ceremónia után újabb avatást tartott a főváros vezetése és a kormányzat a Várkert Bazárnál. Most egy utcát adtak át, ami még nincs kész. Egyúttal a tavasszal felavatott létesítményt is átadták még egyszer. Az ellenzék közpénzből kampányolással vádolja az avatókat, akik szerint fanyalgás helyett inkább örülni kellene.

Szabó Rebeka (balra) és Váradiné Naszályi Márta, a PM I. kerületi polgármesterjelöltje. Díszletek Orbán Viktor uralkodásához
Szabó Rebeka (balra) és Váradiné Naszályi Márta, a PM I. kerületi polgármesterjelöltje. Díszletek Orbán Viktor uralkodásához
Soós Lajos / MTI
Tavasszal, néhány nappal a parlamenti választás előtt nagyszabású ünnepség keretében átadták Budapesten a megújult Várkert Bazárt, ami valójában akkor még nem készült el teljesen, így nem is keltett különösebb meglepetést, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök részvételével megtartott kampányesemény után legott be is zárták az Ybl Miklós tervezte épületegyüttest.

A már eddig is abszurdba hajló ügyben most, az önkormányzati választáshoz közeledve újabb fordulat történt. A kormány lényegében beismerte, hogy teljesen oktalan volt a tavaszi ünneplés, hiszen ha el is készült volna az akkori átadásra a Várkert Bazárt, akkor sem sem lehetett volna oda bejutni.

Mindez abból vált egyértelművé, hogy a Miniszterelnökség a „Megnyitja kapuit a Várkert Bazár" című meghívójában invitálta péntek délutáni avatóünnepségre a sajtó képviselőit. Bonyolítja a helyzetet, hogy a közleményben már árnyalták a képet, s úgy fogalmaztak: „A Várkert Bazár teljes egészében megnyitja kapuit." S ha ez nem lenne elég, később a szövegből már az derült ki, hogy valójában nem is megnyitásról van szó, egyszerűen csak most vált megközelíthetővé a létesítmény „a megújult Lánchíd utcán keresztül". Az pedig szinte már csak mellékszál: a kora délutáni ünnepség előtti percekben is munkások tucatjai dolgoztak, markolók robogtak fel és alá a Lánchíd utcán, a parkoló még nem készült el, a burkolat több helyen csak félkész állapotban volt.

 

Jól jellemzi az állapotokat az a kerékpáros, aki az új bicikliút melletti repedésre mutatva azt mondta, „akkora ez a rés, hogy kitámasztó nélkül is megáll benne a bringa."

A Várkert Bazár a megnyitón
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az avatási fejlemények miatt már a rendezvény előtt megkerestük az illetékes sajtófelelőst, s jeleztük, feltétlenül szeretnénk interjút készíteni az avatókkal, Tarlós István főpolgármesterrel, Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármesterrel, L. Simon Lászlóval, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárával. Megkeresésünket azonban határozottan elutasították. „Nincs interjú" – szögezte le a sajtófelelős. Úgy tűnt, nem tudjuk tisztázni például azt: most akkor a Várkert Bazárt másodjára adják át, vagy csak a még befejezetlen részeket avatják? Ha csak most készült el, miért adták át tavasszal? Netán csak egy utca átadása miatt vágtak szalagot? De akkor miért a Várkert Bazár megnyitójára invitáltak? Nem érzik-e visszásnak, hogy fél év alatt lényegében kétszer adják át szinte ugyanazt, s véletlenül mindig pont választás előtt?

A rendezvény előtt próbáltuk szóra bírni L. Simont, ám amikor odaléptünk hozzá azzal, hogy feltehetünk-e egy kérdést, közölte: „Most nem lehet." Később aztán rögtönzött egy sajtótájékoztatót, ahol egyebek mellett arról szólt, hogy neki „nagyon tetszik" a felújított utca. A vendégek között volt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott is, akitől azt tudakoltuk, tudja-e pontosan, mit avatnak és hányadszorra, mire megadóan felemelte a kezét: „Kérek felmentést tornából." Határozott véleménye volt viszont az avatásokról Szabó Rebekának, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagjának, aki a ceremónia előtt tartott sajtótájékoztatóan tiltakozott az ellen, hogy a kabinet és a főváros vezetése „uniós milliárdokból kampányol". Mint mondta, annak örülnek, ha fejlődik Budapest, de azt elutasítják, hogy választásokhoz igazítva avassanak „díszleteket Orbán Viktor uralkodásához".

Rendezvénytér a Vár gyomrában

„A Várkert Bazár péntek délutántól teljes egészében megnyílt. Így látogatható a Várkert Bazár épületegyüttese, a déli paloták és az Öntőház udvar között elkészült a több mint ötezer négyzetméteres neoreneszánsz kert, illetve a Várhegy gyomrába, a kert alá épített multifunkcionális rendezvénytér” – olvasható a Miniszterelnökség lapunkhoz eljuttatott közleményében. Kitértek arra is: a multifunkciós terem nagyobbik részében a Nemzeti Táncszínház négy ingyenes előadása várja az érdeklődőket augusztus 30-án és 31-én, míg a terem másik részében a monumentális Budapest Modell lesz körbejárható. (Munkatársunktól)

Az ünnepségen felszólalók hosszasan dicsérték a beruházást, a városfejlesztési koncepciót, vagyis a kormányt, valamint a főváros vezetését, tehát önmagukat, az avatásokkal kapcsolatos bírálatokat viszont csak érintőlegesen említették meg. Tarlós István főpolgármester annyit megjegyzett: szomorúan kellett konstatálnia, hogy egyesek azzal fogadták az ünnepségen, hány avatást tartanak még? Ennek a kérdésnek szerinte „pejoratív felhangja" van, ami szomorú, mert inkább annak kellene örülni, történik valami a városban. Utóbb lapunk munkatársának azt mondta, nem lát semmi kivetnivalót az avatásokban. Egyébként pedig – tette hozzá – szerinte az általuk elvégzett munkával nyugodtan kampányolhatnak.

Hoszteszek érkeznek a Lánchíd utca és a Várkert Bazár nyitóünnepségére. L. Simonnak tetszik
Kovács Tamás / MTI

L. Simon az ünnepi beszédében azzal magyarázta a többszöri avatást: „Áprilisban átadtuk a Várbazár fejlesztésének első ütemét. Vállaltuk, hogy fél évvel később elkészítjük az új épületrészeket, a mélygarázst, a mozgólépcsőt, örömmel jelentem, ez is megtörtént A két ütem a műemléki rekonstrukció és a közlekedési fejlesztés összesen több mint 11 milliárd forintot emésztett fel uniós és kormányzati forrásból." (Az államtitkár arról nem szólt, hogy a tavaszi avatás előtt nem helyeztek hangsúlyt arra, hogy több ütemből áll a munka. Ráadásul úgy adták át az „első ütemet", hogy pontosan tudták, az épületet bezárják, és az amúgy is megközelíthetetlen lenne a most átadott utca felújítási munkálatainak ideje alatt.)

Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester beszédében „előremenekült": azt jósolta, lesznek olyanok, az „örök fanyalgók", akik majd bírálnak mindent. De emiatt szerinte nem kell aggódni, inkább arra kell gondolni, hogy elődeikkel szemben ők legalább nem hagyták tovább pusztulni az épületegyüttest és környékét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.