galéria megtekintése

Kreatív megoldásokkal küzdenek a bezárás ellen

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Rugalmasan értelmezik a Velencei-tónál az ÁNTSZ-határozatot, amely felfüggeszti három, szabad strandként használt, de engedély nélküli fürdőhely működését. Gárdonyban úgy látják, nincs érvényben tiltás. Velencén azt mondják, bezárnák a strandot, de nem tudják.

– Agyrém ez az egész ügy! – így összegzi véleményét a gárdonyi Tini strandon napozó nyugdíjas, Szentes Ervin, és dühében talpra is pattan. A strand „törzsvendégeként” úgy mutat körbe, mintha házigazda lenne: – A víz tiszta, sekély, nem veszélyes. Vannak biztonságos lépcsők, nem a köveken kell bemászni. A füvet nyírják, a szemetet rendszeresen összegyűjtik, ott a WC, amott egy büfé és vízibicikli-kölcsönző. Abnormális, hogy a nyár közepén bürokratikus okokra hivatkozva el akarják űzni innen a strandolókat!

Gárdonyban úgy tartják, nem zártak be egyetlen szabad strandot sem
Gárdonyban úgy tartják, nem zártak be egyetlen szabad strandot sem
Földi D. Attila / Népszabadság

A férfi nincs egyedül felháborodásával. Sokakat megdöbbentett, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) június végén, a szükséges engedélyek és például a vízi mentők hiányára hivatkozva, felfüggesztette több ingyenes velencei-tavi fürdőhely működését. Az indulatokat tovább szította, hogy a közmédia arról adott hírt: az összes szabad strandot bezárják.

 

Bár hamar kiderült, hogy erről nincs szó, csupán három, a gárdonyi és a velencei önkormányzat tulajdonában lévő fürdőhelyet érint a döntés, a helyiek szerint így is nagy a kár: – Az első hírek miatt jelentősen visszaesett a forgalom, sokan elhitték, hogy tényleg nem lehet már ingyen fürdeni a tóban – panaszolja kedd délelőtt a szinte teljesen üres Tini strand egyik büféjének eladója.

Bürokratikus okokra hivatkozva el akarják űzni innen a strandolókat – háborognak a helyiek
Bürokratikus okokra hivatkozva el akarják űzni innen a strandolókat – háborognak a helyiek
Földi D. Attila / Népszabadság

A kaotikus helyzet miatt a Fejér Megyei Kormányhivatal hétfőn közleményben nyomatékosította, csak három fürdőhely „működtetését” függesztették fel, mert a szükséges engedélyek híján nem lehetne azokat szabad strandként használni. Ezzel szemben kedden azt tapasztaltuk, hogy a három érintett partszakaszon – a másfél kilométeres gárdonyi Tini, a 200-250 méter hosszú Panoráma és az alig százméteres velencei Cserje utcai strandon – nyoma sincs annak, hogy bezárták volna azokat. Ez cseppet sem véletlen Tóth István, Gárdony fideszes polgármestere szerint, aki némi meglepetésre azzal nyit:

– Gárdonyban biztosan nem zártak be semmit!

A kormányhivatal álláspontjával finoman szólva is ellentétesnek tetsző véleményét azzal magyarázza a polgármester: a két érintett gárdonyi partszakaszt működtető önkormányzati cég az ÁNTSZ határozata ellen fellebbezést nyújtott be.

Ez pedig szerintük halasztó hatályú. Így a hatóság válaszáig, várakozásaik szerint a szezon végéig, minden marad a régiben, azaz saját felelősségre fürödhet, aki akar. Tóth megemlíti: nem volt a legszerencsésebb, hogy az ÁNTSZ a szezon közepén hozta meg a vitákat kiváltó határozatot.

Noha a hatóság eljárásának módját kifogásolja, Tóth István elismeri: valóban szükség lesz az érintett partszakaszok helyzetének rendezésére.

– Harminc-negyven éve használjuk nagyobb baleset, különösebb probléma nélkül szabad strandként az érintett partszakaszokat. De ettől még tény, hivatalosan is szabad stranddá vagy fizetős stranddá kellene nyilvánítani a területeket ahhoz, hogy minden előírásnak eleget tegyünk. A minősítéshez viszont fejlesztésekre volna szükség, például zuhanyzókra, és vízi mentőt is alkalmaznunk kellene. Ám ennek fedezete most nem áll rendelkezésre.

Tóth István gárdonyi polgármester
Tóth István gárdonyi polgármester
Földi D. Attila / Népszabadság

Velencén látszólag beletörődtek abba, hogy az ÁNTSZ bezárja a kicsi, de a helyiek és a fővárosi fürdővendégek körében évtizedek óta igen népszerű, gondozott Cserje utcai strandot. A partszakasz tulajdonosa, a helyi önkormányzat és a terület kezelője, a szomszédos fizetős strandot működtető vállalkozó is egyetért abban, mielőbb rendezni kell az ingatlan státuszát, hivatalosan is stranddá kell minősíteni azt.

Éppen ezért – tudjuk meg a területet kezelő cég vezetőjétől, Kovács Henriettától – nem is fellebbeztek az ÁNTSZ határozata ellen, és az előírtak szerint kivették, elvitték a lépcsőt, a parton pedig fürdeni tilos táblát helyeztek el. Az már más kérdés, hogy hiába igyekeztek eleget tenni a hatóság utasításának: Kovács Henrietta szerint ugyanis a fürdést tiltó táblát órák alatt ellopták, egy nappal később pedig már másik lépcsőt tett valaki a vízbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.