galéria megtekintése

Várhegyi 120 milliós kaszája

2 komment

Munkatársunktól

Várhegyi Attila
Várhegyi Attila
Soós Lajos / MTI

Százhúszmillió forintot költött el a közmédia egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. 2014 májusában 110 internetes oldal és doménnév megvásárlására. A Magyar Híradó Kft.-től vették meg, amely egy korábbi meghatározó fideszes politikus, Várhegyi Attila családtagjainak többségi tulajdonában volt – közölte a Direkt36.hu oknyomozó portál. Hasonló doménekhez – döntő többségük egy városnevet és a hirado.hu szót tartalmazza – ingyen vagy pár százezer forintért is hozzájuthatott volna az állami cég.

A portál szerint Várhegyi és különböző hozzá köthető cégek az elmúlt években ezen kívül is több mint kilencvenmillió forint értékben kaptak tanácsadói és egyéb megbízásokat az Új Média Kft.-től és az azt felügyelő MTVA-tól. A 120 milliós beruházást a Direkt36.hu-nak az állami cég azzal magyarázta, hogy illett a tartalomfejlesztési stratégiájába. Az üzletről Várhegyi Attila semmit sem akart mondani, elhárította a megkeresést Nobilis Márton is, akinek különleges szerepe van a történetben. A 120 milliós szerződés megkötésekor ő képviselte a Várhegyihez köthető Magyar Híradó Kft.-t, azóta viszont már ő lett az MTVA tulajdonában lévő Új Média ügyvezetője.

 

Nobilis Márton volt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke, de onnan elküldték, amikor Rogán Antal kabinetminiszter vette át az állami hirdetések szétosztásáért felelős hivatal felügyeletét.

Várhegyi Attila a Fidesz egyik befolyásos háttérembere. Médiaügyekben őt tartják a Fidesz egyik összekötőjének. Informális hatalmára rávilágított a Sáling Gergő Origo-főszerkesztő 2014-es távozása után kirobbant botrány. Pethő­ András, azóta szintén távozott főszerkesztő-helyettes panaszlevelet írt az Origo-tulajdonos Magyar Telekom belső ellenőrzési osztályának. Leveléből az a kép rajzolódott ki, hogy az Origóra nehezedő politikai nyomást a Várhegyi család tulajdonában lévő Prestige Média közvetítette.

Pethő szerint a cég akkori alkalmazottja, Nobilis Márton többször fogalmazott meg politikai kéréseket Vaszily Miklós Origo-vezérigazgatónak vagy egyenesen Sálingnak. Vaszilyt a Telekom 2014 novemberében menesztette, majd kinevezték az MTVA vezérigazgató-helyettesének. Szabó László Zsolt tavalyi távozása óta ő az ­MTVA megbízott vezérigazgatója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.