Vargához fordult a PM a sztrájkoló tanárokat ért megtorlás miatt

Fölfüggesztette a sztrájkoló tanárok tajszámát a Magyar Államkincstár a pedagógussztrájk napjára, s valószínűleg aztán nem is állította vissza jogosultságukat – állítja a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa.

Az utóbbi napokban, hetekben ugyanis több pedagógus szembesült azzal, hogy az orvosi ellátáskor, a gyógyszerkiváltáskor kötelező tajszámellenőrzéskor „piros” jelzést kaptak. Ez azt jelenti, hogy nincs, illetve tisztázatlan az érintettek biztosítási jogviszonya. Az ellátást ebben az esetben sem tagadhatják meg az egészségügyi szolgáltatók, de figyelmeztetniük az érintetteket, hogy mielőbb rendezzék a problémát.

A lapunk által megkérdezett két társadalombiztosítási jogász előbb nem értette a problémát, végül mindketten úgy foglaltak állást, hogy a sztrájk idejére – szerintük – nem lehet fölfüggeszteni a biztosítási jogviszonyt. Tehát a lépés törvénytelen. Ha pedig a felfüggesztés meghaladja a 30 napot, egyéb joghátrányok is érik az érintetteket.

Szombaton a Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselője, Erőss Gábor arra szólította fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a szaktárca felügyelete alatt álló Magyar Államkincstár legkésőbb keddig állítsa vissza az áprilisi sztrájkban részt vevő tanárok tb-jogosultságát. Erőss Gábor lapunknak azt mondta: mind többen fordulnak ebben az ügyben pártjához, ezért is szólították fel Varga Mihályt, hogy legkésőbb keddig, május 17-ig tegye meg a szükséges lépéseket.

A politikus hozzátette: ezt követően a párt jogsegélyt nyújt az érintetteknek a tajszám jogtalan felfüggesztésével kapcsolatban indított kártérítési perekben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.