Varga Mihály nem akar Fidesz-alelnök lenni

A Fidesz jövő vasárnapi kongresszusán Varga Mihály "tisztelettel, de elhárítja" a jelölést a párt alelnöki tisztségére. Elfogadja ugyanis, hogy a nemzetgazdasági miniszteri pozíciójával az alelnöki poszt már nem fér össze.

Varga Mihály június 9-e után már nem lesz a Fidesz alelnöke. Néhány éves megszakítással közel két évtizeden keresztül látta el a tisztséget, 1994–2003 között, valamint 2005-től is a vezető kormánypárt alelnöke. A sajtó még két héttel ezelőtt is arról cikkezett, hogy a Fidesz soron következő tisztújító kongresszusán, jövő vasárnap Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Pelczné Gáll Ildikó mellett ismét indul a posztért. "Semmi sem tiltja, hogy kormánytag vezető tisztséget töltsön be a Fidesz elnökségében" – írta például május 7-én a Magyar Nemzet.

Hétfő este a HírTv Magyarország élőben című műsorában viszont Varga Mihály közölte: a Fideszben írott szabály nem zárná ki, hogy ne kandidáljon ismét a Fidesz alelnöki posztjáért, de 2010-től van egy íratlan szabály is. S mivel kormánytag, nemzetgazdasági miniszter lett, az íratlan szabályt saját magára nézve is elfogadja, ezért a jövő vasárnapi tisztújító kongresszuson már nem jelölteti magát. "Ha a kongresszuson jelölnek pártalelnöknek, azt tisztelettel megköszönöm, de "elhárítom" – mondta Varga Mihály a HírTv-ben hétfő este.

Orbán Viktor miniszterelnök már a 2010-es választások előtt egyértelművé tette a Fidesz-politikusok számára, az "egy poszt – egy ember" elvet vallja. A 2010-es kormányváltás után viszont ez nem sokszor érvényesült.

Varga Mihály népszerű tagja volt a Fidesz-vezérkarnak, 2005 után minden kongresszuson elsöprő többséggel választották újra alelnöknek. (A Fidesz 2007-es, Nyitott Kapuk címmel rendezett tisztújító kongresszusán például pontosan annyi szavazatot kapott a küldöttektől, mint az ismét pártelnökké választott Orbán Viktor.) 

A 2010-es választások után a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lett, később az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, 2013 márciusától pedig nemzetgazdasági miniszter, miután Matolcsy Györgyöt MNB-elnöknek javasolta Orbán Viktor.

Azt korábban megerősítették a Népszabadságnak, hogy Varga Mihály a 2014-es választások előtt az egyik meghatározó "kampányarc" lesz, sikerpolitikus – és fokozottan igaz lesz ez, ha Magyarország júniusban kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól.

Ki lesz "a negyedik"?

A Népszabadság korábban megírta, hogy Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Pelczné Gáll Ildikó ismét indul június 9-én, a Fidesz-kongresszuson a pártalelnöki posztért.

Korábban Schmitt Pál is a Fidesz alelnöke volt, az egykori olimpikon Orbán Viktor személyes kérésére lépett csak vissza a Fidesz 2007-es kongresszusán a jelöltségtől, hogy Pelczné Gáll Ildikót helyzetbe hozza. E gesztus eredményeképpen a következő európai parlamenti választáson a Fidesz listavezetője lett. A 2010-es választások után pedig házelnök, aztán köztársasági elnök. A Sándor-palotából a plágiumügy miatt kényszerült távozásra. Ennek ellenére a kereszténydemokraták és a fideszesek is "morális nagyságát" méltatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.