Varga Mihály: Magyar busz pótolja majd az orosz metrót

Meggyőződésem, hogy magyar buszok szállítják majd az utasokat az M3-as metró felújítása idején – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Népszabadság kérdésére tegnap egy békásmegyeri sajtótájékoztatón. A tárcavezető bízik benne, hogy a fővárosi önkormányzat támogatja a kormány hazai buszgyártás felvirágoztatásáról szóló döntését, és úgy írja majd ki a metrópótlás tenderét, hogy azon a magyar gyártók valóban eséllyel tudjanak indulni.

A miniszter nem tagadta, hogy minden eszközzel azon lesz, hogy a közbeszerzési eljárásban a magyar gyártók lehetőséget kapjanak és a későbbi busztendereket is a magyar gyártók érdekeit figyelembe véve írja ki a főváros.

Mint arról lapunkban többször beszámoltunk, az M3-as metró pályafelújítása idején a szerelvények pótlásához a főváros 150 új autó­buszt vásárolt volna, erre le is bonyolított két tendert, de a kormány az utolsó percben megtiltotta a vásárlást. Helyette a főváros szolgáltatást kénytelen rendelni. A tízéves futamidőre 23 milliárdra becsült többletköltséget a kormány magára vállalta. Egyetlen kikötése van: magyar buszokat kell beállítani. Csakhogy a főváros ezt nehezen tudja beilleszteni – az ­uniós versenyjogok ­figyelembevételével – a tenderébe, amelynek egyébként már az ajánlattételi szakaszánál tartanak.

Az új járművek a gyártókapacitástól függően 6–18 hónap alatt készülhetnek el. Így legkorábban jövő áprilisban állhatnak forgalomba. (A kivitelezést már novemberben elkezdték volna.) Kivéve, ha raktárról vásárol a nyertes. Akkor viszont biztosan nem magyar buszok érkeznek majd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.