Varga: Budapest önállóan nem tudja felújítani a 3-as metrót

Állami garanciával vehet fel hitelt a főváros; Tarlós szerint 60 milliárdos kölcsön kell a felújításra.

- A kormány engedélyezi, hogy a főváros hitelt vegyen föl a 3-as metróvonal felújításához, sőt kész állami garanciával segíteni a hitelfelvételt - jelentette be Varga Mihály. A főváros önállóan nem tudja rendezni a 3-as metró felújításának ügyét - mondta a nemztgazdasági miniszter a kormányülés után.

Hangsúlyozta, hogy a metróvonal biztonságos, "ugyanakkor tény, hogy a felújítás nem várhat tovább, az utasok biztonsága érdekében haladéktalan lépésekre lesz szükség".

Varga Mihály elmondta: a kormány eddig is segítette a főváros gazdálkodását; az elmúlt években több lépésben összesen 217,7 milliárd forint adósságot vállalt át az állam Budapesttől. Az idén 24 milliárd forinttal támogatja a központi költségvetés a fővárosi tömegközlekedést, emellett a kormányzat fogyasztóiár-kiegészítéssel is segít.

A metrófelújítással kapcsolatban Tarlós István főpolgármester a közelmúltban azt nyilatkozta a Népszabadságnak: a fővároson a 3-as metró ügyében már semmi sem múlik, ha a kormány fölemeli a sorompót, már holnap el tudják kezdeni. „Azt senki sem mondhatja, hogy vegyünk elő 160 milliárd forintot a semmiből. Kormányzati engedély kellene egy körülbelül 60 milliárdos hitelfelvételhez. Ki kell mondani, hogy lehet-e csere. De ha arra nem lesz uniós forrás, akkor meg tudjuk oldani egy kormányzati hitelfelvétel segítségével a felújítást, ehhez további 100 milliárdra lenne szükség, mert a fővárosnak nincs rá kerete. Vagy kap valamilyen segítséget, vagy nem tudja lebonyolítani" – mondta Tarlós István. A főpolgármester megismételte: ha ellehetetlenülne a felújítás feltételrendszere – amire ő nem számít –, „akkor bárki bárhogy értelmezi, gondolkodás és félelem nélkül leállítanám a metrót".

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.