galéria megtekintése

Orbán bejelentette: népszavazást kezdeményez a kormány

NOL

A kormány népszavazás kiírását kezdeményezi a kötelező betelepítési kvóták ellen - jelentette be miniszterelnök a szerdán váratlanul összehívott sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor a kormányülésen született döntésekről számolt be.

Mostanában nem fordult elő, hogy a magyar kormányfő „csak úgy" összehívta volna a sajtó munkatársait, ezért sokáig csak találgatni lehet, hogy miről lesz szó a Parlamentben. Mindenki kíváncsian várja, hogy szóba kerülnek a Nemzeti Választási Irodában (NVI) történt tegnapi események, vagy ismét a migrációs válságon lesz-e a hangsúly.

Negyedórás késéssel, negyed kettőkor megkezdődött a sajtótájékoztató.

Veres Viktor / Népszabadság

 

Orbán Viktor elsőként azt közölte: a kormány több döntést is hozott a mai ülésen. Döntöttek a kötelező betelepítési kvótáról tartott népszavazás kiírásáról. A kormány népszavazást kezdeményez. A kérdés az lesz: akarja-e hogy az EU az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? A miniszterelnök szerint aki nemmel szavaz a népszavazáson, az "Magyarország függetlensége mellett áll ki". Orbán jó szívvel ajánlja ezt az eljárást más országoknak is.

A kormányfő azt mondta: a kvóta újrarajzolná Magyarország és Európa etnikai, kulturális és vallási arculatát. Erre nincs felhatalmazása semmilyen európai testületnek - jelentette ki. Szerinte senki nem kérdezte meg eddig az európai embereket arról, hogy akarják-e a kötelező kvótát, márpedig az "visszaélés a hatalommal", ha az emberek megkérdezése nélkül hoznak ilyen döntést.

Veres Viktor / Népszabadság

Az állami m1 televízió kérdésére válaszolva közölte: másodlagos szempont, hogy ennek milyen hatása lesz Európában. "Meggyőződésem hogy ez az állampolgári hűség kérdése. Hogyan lehetnének hűségesek, ha a legfontosabb kérdésekben mások döntenek helyettük?"

Méltatlan helyzet

A TV2 munkatársa a Nemzeti Választási Irodánál történtekről kérdezi Orbán Viktort. A kormányfő azt mondta, nem keverik össze a szezont a fazonnal, vagyis nem csatolják hozzá ehhez a népszavazáshoz a vasárnapi zárvatartás kérdését. Orbán szerint nem először ki alakul ki olyan helyzet, mint amilyen tegnap az NVI-nél. "Ezek döntéseket igényelnek... Méltatlan helyzet alakult ki" - mondta Orbán Viktor. "Azért alakult ki ilyen helyzet, mert a jogszabályok nem jók... Az NVI elemezze a helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására... Itt jogszabályokat kell megváltoztatni."

Veres Viktor / Népszabadság

Az Origo az utolsó kérdés jogán azt kérdezte, hogy ha nem lesz sikeres a népszavazás, azaz ha nem mennek el elegen, lemond-e a kormány. A kormányfő szerint a lap "olyan kérdést tett fel, amit nem vitattunk még meg." Ezzel vége is a sajtótájékoztatónak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.