Vannak százezrek, akikről Orbán nem beszélt

Így bíráltak az ellenzéki pártok a miniszterelnök évértékelő beszéde után.
Az MSZP alelnöke szerint a gyengülő Fidesz elnöke tartott évértékelő beszédet pénteken. Márton Roland budapesti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor szavaira reagálva azt mondta: a Fidesz válságban van, egymillió szavazója otthagyta, legnagyobb támogatója ma már az ellensége, saját képviselői szidják, tanácsadói leleplezik, újságjai, televíziói cserbenhagyják. „Ma egy bazári beszéddel felsorolta a vágyait, nagyon erőlködött, de nem tudta túlkiabálni a valóságot" – értékelt az ellenzéki politikus, aki szerint a Fidesz már képtelen megvédeni, képviselni az embereket. A Buda-Cash-ügyre utalva azt mondta: a kormányfő egy szót sem szólt arról, hogy 120 ezer bankbetétest megkárosítanak, megvédte viszont beszédében Matolcsy György jegybankelnököt. Bírálta azt is, hogy Orbán példaként hozott egy fogorvosnőt, aki Athéntól Spártáig futott, de egy szót sem szólt azokról a százezrekről, akik Budapesttől Londonig voltak kénytelenek elszaladni. Az is a gyengülést mutatja, hogy öt év kétharmados kormányzás után még mindig másra mutogatnak – jegyezte meg az MSZP alelnöke.

Az LMP szerint Orbán és kormánya a dolgozói szegénység országává tette Magyarországot, ahol Európában a legnagyobb a jövedelemkülönbség a legkevesebbet és a legtöbbet keresők között. Schiffer András társelnök pénteken a kormányfő évértékelő beszéde utáni sajtótájékoztatóján kijelentette: a polgári kormányzás kizárja, hogy a politikát üzleti alapon űzzék. A kabinet szerinte csak néhány családot kíván feltőkésíteni – közöttük említette „a Mészáros, a Garancsi és a Vajna családot" -, míg a keményen dolgozók csak pórul jártak az elmúlt években. A politikus bírálta Orbánnak a foglalkoztatás bővülésére vonatkozó kijelentéseit is, mert szerinte mindössze 40 ezer valódi, válságálló munkahely jött létre, az is jórészt annak köszönhető, hogy „a választási évben kiszórták a fejlesztési forrásokat". Kijelentette: az oktatás, valamint a kutatás-fejlesztés támogatásával lehetne versenyképesebbé tenni az országot, nem pedig a bérek leszorításával, a fontos ágazatoktól azonban a kormány csak elvonja a forrásokat. Az LMP társelnöke pártja javaslatait ajánlotta a kormányfő figyelmébe: a progresszív adózás visszaállítását, egy olyan munka törvénykönyvét, amely védi a dolgozókat, és béremelést, elsősorban a közszférában. Közölte azt is: ha „nem sikk" eltitkolni a jövedelmeket, akkor támogassák pártja azon kezdeményezését is, amely a politikusok vagyongyarapodásának áttekintését szolgálja. Schiffer András emellett a külpolitikában is paradigmaváltást szorgalmazott.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az Orbán Viktor pénteki évértékelőjében megfogalmazott sikertörténet csak a kiváltságosokra vonatkozik. Amikor a kormányfő gazdasági sikertörténetről beszél, akkor az emberek a bőrükön érzik, hogy a sikertörténet csak azokra a kiváltságosokra vonatkozik, akik közel állnak Orbán Viktorhoz és a Fideszhez – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja a miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva. Az ellenzéki politikus hozzátette, amikor a miniszterelnök sikeres Magyarországról beszél, akkor pontosan lehet tudni, hogy „Európa a kormányunkat megveti", korábbi barátunk, Lengyelország elfordult tőlünk, Oroszország és annak elnöke, Vlagyimir Putyin pedig „csak kihasználja" hazánkat. Szabó kijelentette, a veszprémi időközi választás megmutatta, hogy a magyar emberek átlátnak a szitán, nem kérnek „a hamis álomvilágot tükröző" évértékelő beszédekből, és "az orbáni hazugságnak" hamarosan vége lesz Magyarországon.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint pénteken egy "szellemileg és politikai cselekvőképességében megrogyott" miniszterelnököt látott az ország – reagált Orbán Viktor évértékelőjére a párt szóvivője. Gréczy Zsolt sajtótájékoztatóján hozzátette: a miniszterelnök semmitmondó beszédet mondott, és olyan adatokkal próbálta alátámasztani kormányzása sikereit, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, vagy a korábbi adatokhoz képest nem állják ki az idő próbáját. A kormányfő arról beszélt, hogy megmentették a devizahiteleseket, de arról nem, hogy a devizahiteleket ők "zúdították rá" az országra 2001-ben – mondta Gréczy Zsolt. A miniszterelnök elmondta, hogy több gyermek született az utóbbi egy évben, de azt nem tette hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása idején ennél nagyobb volt a gyermekvállalási kedv – tette hozzá. Kitért arra is, hogy Orbán Viktor szerint gazdasági csoda van Magyarországon, de azt nem mondta el, hogy a gazdasági növekedést azok a beruházások gerjesztik, amelyeket még a Gyurcsány-kormány hozott Magyarországra. A DK szerint a polgári Magyarországot nem képviselheti olyan ember, aki idegengyűlöletre apellál; egy polgár nem beszél arról, hogy a bankok ártanak, nem bántja a szabadságot, a demokrácia intézményeit vagy a piacgazdaság eszményét – mondta a szóvivő. A polgári Magyarországot a DK képviseli, az országnak pedig az az érdeke, hogy Orbán Viktornak ez legyen az utolsó évértékelő beszéde – jelentette ki Gréczy Zsolt.

A Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke szerint a gyűlöletre nem lehet Magyarországot építeni, a kirekesztéstől nem fejlődik a gazdaság, az országnak nem újabb ellenség-, hanem jövőkép kell. Fodor Gábor a kormányfő évértékelő beszédére reagálva az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a magyar polgárok válaszokat várnak Orbántól „szóvirágok és gyűlöletkeltés" helyett, és csak egy gyenge miniszterelnök mutogat a bevándorlókra, Európára és a liberálisokra, amikor nem tud elszámolni saját kudarcaival. A munkahelyteremtéssel kapcsolatban azt közölte, erről nem beszélni kell, hanem csinálni, és minden szakértő egyetért abban, hogy a közmunkaprogram "kaotikus kudarc", ami nem vezet vissza az elsődleges munkaerőpiacra. „Örülök, hogy Orbán legalább említés szintjén érintette a szegénységet – ezek szerint őt elkerülte az Emmi listája, ami tiltja a szó használatát. Kár, hogy nem tette hozzá, hogy Magyarországon a súlyosan nélkülözők aránya az EU-átlag háromszorosa, a gyerekek több mint 40 százaléka szegény az Eurostat adatai szerint" – írta a pártelnök. Fodor szerint amit a miniszterelnök a gazdaságról elmondott, az a polgárok nyílt provokációja. „Arról beszél, hogy nem külföldről felvett hitelből nő a magyar gazdaság, miközben ma titkosították 30 évre Paks bővítését, ami generációkra adósítja el hazánkat" – fűzte hozzá. Kitért arra, hogy a miniszterelnök sok mindenről nem beszélt: szerinte Orbán „nem tud elszámolni" arról, hogy kik a kitiltási botrányban érintett emberek, hogyan vezetheti az adóhatóságot továbbra is Vida Ildikó, illetve nem szólt tisztán abban a kérdésben, hogy Putyint vagy az Európai Uniót választja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.