Diákonként 300 forint jár a pedagógusoknak tankönyvkiosztásért

Kint ragyog a nap, bent sorban állnak a szülők. Az első sor az ebédbefizetésnél alakul ki. Le kell adni a lakcímkártya fénymásolatát – Óbuda-Békásmegyeren más tarifát fizetnek a helyi lakosok, mint a kerületen kívüliek –, ezenfelül kérelmet a nagycsaládos kedvezményre, és az igazolásokat.

A sorban állók többsége nem hallott a legújabb miniszteri rendeletről, amely szerint a családi pótlékról szóló igazolást és bankszámlakivonatot már nem kérhetik az iskolák. Majd egy borítékba kiszámolva kérik a pénzt, pénztár ugyanis nincs. A következő sor az alagsorban a konyha-ebédlő előtt húzódik.

Visszatért a régi tankönyvosztó rendszer
Visszatért a régi tankönyvosztó rendszer
Koncz György / Népszabadság

A tankönyvkupacok elméletileg már kiválogatva várják a szülőket, de mégis lassú a haladás. A csomagokat ugyanis egyenként át kell ellenőrizni a szülőnek és a pedagógusnak egyaránt. Nem árt az óvatosság, előfordulnak tévedések. Ezt követően ki kell tölteni az átvételi nyilatkozatot két példányban, feltüntetve rajta az iskola és a gyermek oktatási azonosítóját, valamint a csekk számát. Közben telik az idő, a sor egyre hízik.

– Már az is eredmény, ami most van – jelenti ki Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. – Az elmúlt években azért is küzdeni kellett, hogy a könyvek egyáltalán megérkezzenek tanévkezdésre az iskolákba. Az idén valójában visszatértünk a Kello előtti időkbe, amikor szintén ömlesztve vitték ki a tankönyveket az intézményekbe.

– Jelentős hiányokról egyelőre nem érkezett be hozzánk információ – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki kiemelte: a tankönyvfelelős pedagógusok megemelt díjazást, tanulónként 300 forintot kapnak a munkájukért. Az érdekvédelmi vezető szerint azon nem kell csodálkozni, hogy sorba kell állni a tankönyvek átvételekor, hiszen az korábban is így volt.

A könyvek szülőknek történő átadását minden iskola maga szervezi meg, a Klik fenntartása alatt álló iskolákban ez rendben zajlik, hiányzó könyvekről, illetve késésről nincs információjuk – tájékoztatta a Népszabadságot a Klik. Czunyiné Bertalan Judit, a humántárca köznevelésért felelős államtitkára júliusi ígéretének megfelelően a nyomdák a július 31-i határidőre leszállították az összes, több mint 12 millió tankönyvet a Kello raktáraiba, ahonnan augusztus 25-ig vitték ki azokat az iskolákba.

Idén az általános iskolás diákok 63 százaléka ingyen vagy kedvezménnyel jut a tankönyvekhez. Az állami tankönyvprogram keretében az általános iskolák harmadik évfolyamáig nem kell fizetniük a tankönyvekért. A kormány tervei szerint 2017-re valamennyi általános iskolás ingyen juthat a tankönyvekhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.