Megállapodtak: Falus Ferenc lehet a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt

A hosszas tárgyalások és bizonytalankodás után sikerült megállapodni a választási együttműködésről. Az egykori tiszti főorvos akkor lesz hivatalos jelölt, ha a pártok döntéshozó szervezetei is jóváhagyják.
Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos lehet a baloldali ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, értesülésünk szerint erről tárgyaltak a pártok tárgyalódelegációi hétfőn. Hivatalosan akkor válhat jelöltté, ha ezt a következő napokban a pártok döntéshozó testületei is jóváhagyják. Ez elsősorban az MSZP-nél kérdés, de úgy tudjuk, a fővárosi vezetők támogatják Falust, aki korábban a szocialista párt tagja volt, majd a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület alapítói között tűnt fel.
A tárgyalódelegáció, Molnár Csaba, Szigetvári Viktor és Kunhalmi Ágnes tájékoztat az egyeztetés után
Teknős Miklós / Népszabadság

Falus Ferencet az Együtt-PM eredetileg a II. kerületi polgármesteri címért indította volna. Valószínű, hogy Tarlós István kihívójaként is a pártszövetség jelöltje lenne, csak így szerepelhet ugyanis az Együtt-PM kompenzációs listáján, és kerülhet be veresége esetén a Fővárosi Közgyűlésbe, független indulóként nem.

Főpolgármester-jelöltként az elmúlt napokban azután vetődött fel a neve, hogy Balázsovits Lajos színész-rendezőt, a Demokratikus Koalíció jelöltjét az MSZP nem tartotta elég erős vetélytársnak Tarlóssal szemben.

Az MSZP, az Együtt-PM és a DK vezetői a tárgyalás után azt nyilatkozták: a mostani volt az utolsó egyeztetés, egy csomagban állapodtak meg, amelynek a főpolgármester-jelölt mellett a kerületek is részei. E szerint koordinált indulás lesz Budapesten, tehát a jobboldalinak számító nyolc kerületben a baloldali pártok egymással szemben is indítanak jelöltet, és a fővárosban is külön kompenzációs listát állítanak. A csomagon változtatni már nem lehet, azonban csak azután válik véglegessé, hogy arra a párttestületek is rábólintanak.

Falus Ferenc
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A hétfői tárgyalás után Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke és Molnár Csaba, a DK alelnöke is azt nyilatkozta konkrétumok nélkül: számukra támogatható a megállapodás, de 48 órára még szükség van, hogy hivatalossá tegyék. Az MSZP-ben a héten előbb a kerületi vezetőkből álló budapesti párttanács, majd a fővárosi küldöttértekezlet ülésezik.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke mindenesetre sikeresnek minősítette a tárgyalásokat, míg Horváth Csaba, a szocialisták eddigi főpolgármester-jelöltje nem nyilatkozott.

Az ellenzéki pártok az utolsó pillanatban egyeztek meg, ma járt le ugyanis a határidő, amit maguknak szabtak az önkormányzati választásokon való együttműködési megállapodáshoz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.