galéria megtekintése

Mire jó az újabb kétharmad?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 04. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Nincs hivatalos válasz arra, hogy Orbán Viktor akarja-e vagy sem az újabb kétharmados parlamenti felhatalmazást. A miniszterelnök három nap leforgása alatt változtatott a véleményén: a március 28-án Szabadkán a Magyar Szónak adott és csütörtökön megjelent interjúban azt mondta, „ha itt nyomban aláírhatnék egy papirost, hogy megvan az egyszerű többség, gondolkodás nélkül megtenném. Nem áltatnám magunkat, és nem ringatnám olyan illúzióba a saját híveinket, hogy a cél a kétharmados többség elérése.” (...) „Az átalakításokat elvégeztük, ha megkapnánk – és kérem a polgárokat, hogy adják meg nekünk – az egyszerű, egyértelmű, világos felhatalmazást, azzal már el tudnánk kormányozni Magyarország hajóját” – magyarázta.

M. Schmidt János / Népszabadság

Lapunk már beszámolt arról, hogy vezető fideszesek félnek a kétharmados felelősségtől, egyrészt a prognosztizálhatóan rossz piaci reakciók miatt, másrészt, mert e felhatalmazás óriási várakozásokat kelthet. A háromszázalékos hiánycél ugyanakkor drákói szigorral fékezi a túlköltekezést. A túlzottdeficit-eljárás alá való visszakerülés lehetőségét Orbán Viktorék elvetik. Sokan úgy vélik, ehhez kiigazítócsomagra lesz szükség.

 

Március 30-án a Hír TV-ben azonban Orbán már egyértelműen kétharmados felhatalmazást kért: „...sok-sok voks, nagy támogatás kell”. (...) „Kis győzelem kis siker, nagy győzelem nagy siker, de nem a Fidesznek, hanem az országnak: minél erősebb lesz a következő kormány, minél többen állnak mögötte, annál merészebb és nagyszerűbb dolgokat tudunk megvalósítani. Rossz esetben, ha a következő kormány gyenge, bár jobboldali, akkor talán még az eddig elért eredmények megvédése is nehézségekbe ütközik” – figyelmeztetett, a szavazatmegosztást pedig „kétes kombinációnak” nevezte.

A lehető legerősebb felhatalmazásra való törekvésben nyilván szerepet játszhatnak a Kis János 2012-es írásában olvasható felvetések is. „Ha a Fidesz kizárólag a maga alkotta választási rendszernek köszönheti a győzelmét – kis többséggel győz –, az azonnal politikai válságot robbantana ki. Nincs-e a lehetőségek között, hogy a csalódott, felháborodott baloldali szavazók elárasztják a köztereket? Magyarország minden reggel az európai újságok címlapján, minden este az európai tv-híradók élén szerepelne. Állam- és kormányfők sora adna hangot aggodalmának. Az Európai Bizottság küldöttséget menesztene Budapestre azzal az üzenettel, hogy a krízisre csak minden fél számára elfogadható új választás hozhat megoldást, s hogy Brüsszel kész közvetíteni a felek között” – írta a filozófus.

Orbán Viktoréknak biztosan van már forgatókönyvük ilyen helyzetre is. De a rezsicsökkentés folytatásán és a teljes foglalkoztatás megvalósításán, a monopolhelyzetben lévő energiaszolgáltatók államosításán túl bizonyosan igaz a miniszterelnök azon kijelentése, hogy meg kell védeni „az elért eredményeket”.

Szélsőséges esetben például az MNB-elnököt, Matolcsy Györgyöt, ha a „szerencsétlen ügye” nemzetközi botrányt generálna, például a brit, esetleg az amerikai értékpapír-felügyelet elé kerülne. Mint emlékezetes, bennfentes kereskedelem és abban való bűnsegédlet miatt tett feljelentést ellene az Együtt–PM képviselője, mert a Wiedermann-könyv szerint állítólag elárulta a Goldman Sachs képviselőinek egy üzleti ebéden, hogy a kormány az IMF-hez fordul.

Márpedig Matolcsy György kulcsszereplő lehet a választások után is. Munkatársunknak a jobboldalon azt mondták: bár nincs ilyen terv semmilyen formában, de a lehetősége megvan annak, hogy az MNB magasnak mondható devizatartalékának egy bizonyos részét, úgy öt-hatmilliárdot – ez még a 2008-as válság körüli időben felvett IMF-hitelből származik, és az akkori forint–euró árfolyamon van az MNB-ben lejegyezve – a jegybank forintosítva, a kereskedelmi bankokon keresztül hitelezésre fordítsa. Az akkori (275-280) és a mostani forintárfolyam közti különbség miatt ötmilliárd esetén e „tranzakció” több százmilliárdos pluszt jelentene, hiszen most 307-308 forinton váltják az eurót. A törvények szerint pedig az MNB-profit a központi költségvetésbe folyik be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.