Változatlanul veszélyben a Városliget fái

-Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest Projekt építkezései miatt a Városliget területén – jelentette ki a Habony-féle médiacsoport ingyenes propagandalapjának adott interjújában Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója. Sághi szerint az érintett fákat át fogják ültetni – emellett azt is kilátásba helyezte, hogy a biztonságiak hamarosan levonulnak a területről.
Mint emlékezetes, a máig tartó tiltakozó akciók márciusban indultak el, amikor az egykori Hungexpo-telken megkezdték a tervezett építkezés útjában álló, teljesen egészséges fák kilátását. A feszültség pedig akkor vált szinte kezelhetetlenné, amikor (mindmáig egyértelműen meg nem nevezett cégektől bérelt) agresszív fellépésű, videofelvételek tanúsága szerint a rendőröknek is utasításokat osztogató őrző-védő emberek vették át a helyszín biztosítását. György Péter, az ELTE tanára – aki tanácsadói minőségben segíti Baán László miniszteri biztost a Liget Budapest projektben – az eset kapcsán a Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta: számára elfogadhatatlan és „válóok" a biztonságiak fellépése, és ahhoz, hogy továbbra is vállalható legyen számára a részvétel, a jogszerű állapotokat helyre kell állítani.
Szabó Miklós / Népszabadság

Sághi Attila, aki a kormányzati és állami hirdetésekből élő, Habony-féle Lokálnak nyilatkozott, a György-Péter-interjú ismertté válása után jelentette be, hogy ha a tiltakozókat valóban a fakivágások zavarják, akkor letesznek róla, és a jövőben egyetlen egészséges fa sem esik áldozatul a beruházásnak – ami útban lesz, azt inkább átültetik –, az őrző-védők pedig esetleg szintén kimaradhatnak a projektből.

A Ligetvédők közleményben adtak hangot kételyeiknek: szerintük a biztonságiakkal nem bontanak szerződést, így azok bármikor újra bevethetőek lesznek, a kifejlett fák átültetésére pedig Magyarországon sem gép, sem technológia, sem szakember nincs (ugyanezt erősítette meg nemrég egy Városliget-fórumon Megyeri Szabolcs kertész is). A Ligetvédők szerint az átültetéssel – ahhoz, hogy a legcsekélyebb remény legyen a sikerre – eleve tavaszig kellene várni, felfüggesztve a munkálatokat: 60-80 éves fák vegetációs időszakban történt eredményes átplántálásáról még senki sem hallott. Azt pedig, hogy a főváros és a kormány rendelkezésére álló szakemberek mennyire vannak felkészülve ilyen típusú munkákra, pontosan jelzi, ami a Széll Kálmán téren és a Kossuth téren történt: az ott elültetett előnevelt fák is csak vegetálnak, sok közülük már el is száradt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.