galéria megtekintése

Valódi párt vagyunk, mi sem csinálunk semmit

11 komment


Boda András

Bár a menekültáradat megítélése sokat változott a nyár óta, Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke ma is úgy tartja, hogy a Vastagbőr bloggal közösen megszervezett ellenplakátkampányuk vállalható, érvényes akció volt. A viccpárt elnöke beszélt még az aktivisták feleslegességéről, az örök élet ígéretéről meg arról, 2018-ig megkomolyodnak a kétfarkúak.

Néhány nap alatt bő 34 millió forintot dobtak össze szimpatizánsaik a nyáron arra, hogy a kormány menekült­ellenes plakátkampányára válaszoljanak. Elverték az utolsó fillérig ezt a pénzt?

Az attól függ.

Mitől?

 

Kitől.

Kitől?

Széles Gábortól. Majd kilencszáz plakátot helyeztünk el, de így is maradt még másfél millió forintunk. Ebből október végén kiadtunk egy ál-Magyar Hírlapot. A valódi lap tulajdonosa ezért perrel fenyegetett minket. Ha tényleg perel és bukunk, akkor tuti elmegy a maradék egymillió. Ha nem perel, akkor viszont marad egymil­liónk.

Kovács Gergely egyre komolyabb
Kovács Gergely egyre komolyabb
M. Schmidt János / Népszabadság

A nyáron jókora derültséget keltettek plakátjaik szövegei: „A gyűlöletkampány szeret téged" vagy épp az, amelyiken az állt: „Ha Magyarországra jössz, elveheted a magyarok közmunkáját!" Azóta viszont sok minden megváltozott körülöttünk. Ma már az Euró­pai Unió­ban sem kirívó menekültellenesnek lenni, és kerítést is többen építenek.

Ettől még épp olyan érvényes és aktuális az, amit a plakátjainkkal üzentünk. Szerettük volna megmutatni, attól még, hogy a kormány az elutasítás, a gonoszság hangját üti meg, még nem mindenki vélekedik így. Ez sikerült is. Legfeljebb egy dolog miatt érzem hiábavalónak a kampányunkat, és látom azt, hogy végül a ­kormányzat nyert. Két hónapja elvétve tévedt felénk menekült, a felmérések szerint mégis nő a lakosság menekültellenessége.

Egészen úgy beszél, mint egy valódi párt elnöke.

Mert valódi párt a miénk. Be van jegyezve, van vezetője, tíz alapító tagja. Egyébként nem sok minden változott. Az utóbbi egy hónapban már minden olyan, mint régen volt, posztolgatunk a Facebookra, de alapvetően semmit nem csinálunk. Ugyanúgy, mint a többiek.

Sokszor mondta, hogy meglepte a néhány nap alatt összejött 34 millió forint. Azóta tudjuk, a plakátkampánynak is jelentős visszhangja volt. Ez sem változtatott a hozzáállásukon?

2014-ben is elindultunk volna a választáson, de akkor a bürokraták elgáncsoltak minket. 2018-ra komolyabban felkészülünk. Most például tervezünk egy nagy lépést. Nem kizárt, hogy be lehet majd lépni a pártba.

Eddig nem lehetett?

Nem.

Miért nem?

Eddig jól megvoltunk mi, alapítók. Amit kellett, azt magunk megcsináltuk. A plakátkampányt pél­dául közösen kitaláltuk, aztán én összephotoshopoltam a plakátokat, és kész. Mit kezdtem volna párttagokkal, aktivistákkal?

Az ellenzéki pártok ma vért izzadnak, hogy támogatókra, aktivistákra leljenek. A kutyapárt meg csak viccelődik és már nyílik is a szimpatizánsok pénztárcája. Mi a titkuk?

Őszintén szólva, magam is zavarban vagyok. Valamit nem jól csinálnak az ellenzéki pártok. Ráadásul mintha egyre többen és egyre kisebbek lennének. Néha úgy látom, hogy ha csak rajtuk múlna, akkor a Fidesz még hatszáz évig kormányozhatna. De azért a kutyapártot sem értékelném túl. Tényleg nem tudom, hogy három év múlva ötszázan vagy ötszázezren szavaznak majd ránk.

Tényleg komolyan gondolja a választási részvételt?

Egészen komolyan gondolom. Ahogyan az örök élet meg az ingyensör ígéretét is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.