Vállaltan kormánypárti lapot csinálnak a Napi Gazdaságból

Kormánypárti, polgári, konzervatív, mérsékelten jobboldali napilappá alakítják át a Napi Gazdaságot - ezt jelentette be Liszkay Gábor, az újság új tulajdonosa hétfőn, a szerkesztőségben tartott értekezleten. A lap neve egyelőre Napi Gazdaság marad, a szerkesztőség azonban még májusban új helyre költözik.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. társtulajdonosa (Heim Péter a másik tulajdonos) hétfőn a gazdasági szaklap szerkesztősége előtt jelentette be, hogy Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztője vásárolta meg tőlük a napilapot kiadó kft. 100 százalékos üzletrészét.

Liszkayval együtt érkezett a laphoz a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió több korábbi vezetője, Csermely Péter és Gajdics Ottó, mindhárman február elején lelkiismereti okokra hivatkozva mondtak fel, mert a tulajdonos, Simicska Lajos utasítása ellenére nem voltak hajlandóak támadni a Fideszt és Orbán Viktort a reklámadó miatt. Liszkay bejelentette, hogy Csemely Pétert nevezte ki főszerkesztőnek, Villányi Károlyt és Czirják Imrét pedig két helyettesének. Villányi és Czirják korábban a Magyar Nemzetnél és a Hír TV-nél is dolgozott.

Lapunk információk szerint Liszkay a szerkesztőség előtt teljesen nyilvánvalóvá tette, hogy a gazdasági szaklapot nagyon rövid időn belül átalakítják, már a keddi lapszámban a korábbinál nagyobb terjedelemben foglalkoznak a belpolitikával. Úgy tudjuk, az új tulajdonos tervei szerint a nyár végéig alakítják át klasszikus politikai lappá a Napi Gazdaságot. A pestisrácok.hu információi szerint ehhez a Magyar Nemzettől negyven újságírót, szerkesztőt, korrektort, tördelőt igazolnak le, lapunk úgy tudja, hogy az elmúlt egy-másfél hónapban viszont mindössze 10-12 munkatárs mondott fel a Magyar Nemzetnél. A rovatvezetők többsége (belpolitika, gazdaság, külpolitika) azonban a Magyar Nemzettől érkezik. A lap online kiadását várhatóan Élő Gábor irányítja, aki szintén Liszkayval együtt mondott fel.

Az új tulajdonos hétfőn a szerkesztőség előtt azt érzékeltette, ha a lap bármelyik munkatársa nem tud azonosulni az átalakulással, akkor nyugodtan elmehet, s az elválás korrekt módon fog végbemenni. Azt sem titkolta, hogy lesz, akitől ők válnak meg, de azt ígérte, hogy az elválás akkor is korrekt lesz.

Információink szerint az új tulajdonos jelentősen szeretni növelni a lap mostani, hozzávetőlegesen háromezres példányszámát. Erről azonban a szerkesztőségi értekezleten nem volt szó, mint ahogy a lap pénzügyi háttéréről sem. Azt azonban a Fideszben és kormánykörökben is kész tényként kezelik, hogy az új lap jelentős állami hirdetéscsomagra számíthat, amit nyilvánvalóan a Simicska-médiabirodalomtól, a Magyar Nemzettől, a Hír TV-től és a Heti Választól csoportosítanak át. Az új kormányközeli napilap létrehozására ugyanis a Fidesz legfontosabb vezetői is rábólintottak, mert végképp szakítottak Simicska Lajossal, miután ügynökvádat fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben.

Mint arról beszámoltunk, részben a Napi Gazdaság bázisán formálódik egy másik új jobboldali médiacég is, miután Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó és Győri Tibor, a Nézőpont Intézet tulajdonososa megalapította a Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t. A Valasz.hu információi szerint az MMG székhelye az óbudai Perc utcában van, ahol jelenleg a Napi Gazdaság működik.

Az MMG vezérigazgatói tisztségét az a Keresztesi Péter tölti be, aki most még a Napi Gazdaság ügyvezetője. Az MMG első látható terméke várhatóan a Csúri Ákos főszerkesztésével induló via.hu lesz, s a tervek között szerepel egy ingyenes terjesztésű, az idén megszűnt Helyi Téma világát átörökítő félbulvár havilap. Lapunk információi szerint múlt héten megvolt az „új Helyi Téma" alakuló ülése. Ennek főszerkesztője lehet Leitner Attila, a Napi Gazdaság jelenlegi lapszerkesztője. A nagyra törő tervek szerint havonta több százezer példányban nyomnák ki az ingyenes magazint. Úgy tudjuk, az a cél, hogy néhány hónapon belül rentábilissá váljon a lap, különben bezárják. Vitézy Tamás Helyi Témája 2004-től eleinte 750 ezer, majd csökkenő példányszámban vállaltan a Fidesz politikáját támogatta, de 2013-tól a csökkenő hirdetési árbevételek miatt veszteségbe fordult a vállalkozás, idén februárban már nem is jelent meg, márciusban pedig lehúzták a rolót.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.