galéria megtekintése

A szülésznők logikus előléptetése mennyi kockázatot rejt?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 19. számában
jelent meg.


Varga Dóra
Népszabadság

Júliustól a szülésznők is végigkísérhetik a problémamentes várandósságot, vagyis nekik is joguk lesz a terhesgondozási könyvbe felírni a kötelező vizsgálatokat. Erre a felhatalmazást ugyanakkor csak a szakorvos adhatja ki. Az új rendszer a kismama és az egészségügy számára is olcsóbb, de vannak-e veszélyei?

„Itthon havonta kellett megjelennem terhesgondozáson egy szülész-nőgyógyásznál, a labor- és ultrahangvizsgálatokkal, védőnői vizitekkel együtt összesen 24 bejegyzés van a legutóbbi terhesgondozási könyvemben” – meséli a jelenleg Budapesten élő Réka, akinek három gyermeke közül kettő Magyarországon, a középső viszont Finnországban született.

Az új szabályozás komoly terhet vehet le a szakorvosok válláról, hiszen problémamentes terhesség esetén valóban nincs szükség annyi orvosi vizsgálatra

Az édesanya az északi országban egészen más tapasztalatokat szerzett, mint itthon. Ott várandóssága alatt mindössze egyszer találkozott szülészorvossal: amikor az a terhessége vége felé megvizsgálta, hogy a korábbi császáros szülés után képes lesz-e természetes úton életet adni gyermekének. Képes volt. (Magyarországon, ha egy anya császárral szülte első gyermekét, borítékolhatóan úgy fogja a következőt is.)

 

Réka terhessége problémamentes volt, így a várandós gondozást a védőnő és a háziorvos végezte, és ultrahangra is mindössze kétszer kellett mennie. Szülését csupán szülésznő kísérte figyelemmel; az ügyeletes szakorvos rendelkezésre állt ugyan a háttérben, de csak a problémás eseteket látta el.

A nőgyógyásznak kell megbíznia saját értékítéletében és a szülésznő szakértelmében
A nőgyógyásznak kell megbíznia saját értékítéletében és a szülésznő szakértelmében
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Réka szerint jobb volt ez így; itthon túl sokat és fölöslegesen vizsgálgatják az orvosok a kismamákat. Azt mondja: egy problémamentes terhességnél és szülésnél inkább megértésre, empátiára van szüksége a kismamáknak, semmint orvosi beavatkozásokra.

A vizsgálatok ráadásul sok pénzbe kerülnek: a magánrendeléseken egy terhesgondozási alkalom 5-10 ezer, egy ultrahang 10-15 ezer forint, és sok kismama a kórházi rendeléseken is csúsztat pár ezer forintot a szülészorvos zsebébe. Így a szülésig 50-100 ezer forintot is kifizetnek a kismamák a nőgyógyászoknak, majd a szülés után még egyszer ennyit.

Ennek is gátat szabhat az a július 1-jétől életbe lépő új szabályozás, amely a problémamentes várandósságok esetén a szülésznőknek is lehetőséget biztosít a terhesgondozásra.

A kötelező vizsgálatok a terhesgondozási könyvben szerepelnek majd, abba – az eddigi gyakorlattól eltérően – már a szülésznők is tehetnek bejegyzéseket. Ide kell beírni annak a szülésznőnek vagy orvosnak is a nevét, aki a várandós gondozás alatt felelős a kismama állapotáért, az esetleges változást pedig szintén regisztrálni kell, így világos és egyértelmű lesz a felelősség kérdése.

Az új szabályozás értelmében azonban egy szülésznő kizárólag szülész-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén végezhet terhesgondozást.

A magánorvosoknál tíz percet sem tart egy problémamentes terhesség esetén a felülvizsgálat, de többezer forintba kerül
A magánorvosoknál tíz percet sem tart egy problémamentes terhesség esetén a felülvizsgálat, de többezer forintba kerül
Regis Duvignau / Reuters

– Első alkalommal továbbra is szülész-nőgyógyásznál kell megjelenni, de ha a szakorvos nem lát különösebb problémát, a kismama dönthet úgy is, hogy a továbbiakban szülésznőhöz jár gondozásra. Ha később mégis rizikó gyanúja vetődne föl – például terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás –, a szülésznőnek a kismamát azonnal szülész-nőgyógyászhoz kell irányítania – magyarázza Timmermann Gábor.

A szülész-nőgyógyász szakorvos szerint az új szabályozás komoly terhet vehet le a szakorvosok válláról, hiszen problémamentes terhesség esetén valóban nincs szükség annyi orvosi vizsgálatra. Márpedig a várandósságok 70 százaléka normál lefolyású.

– Az új szabályozás főként azokon a településeken jelenthet komoly segítséget, ahol szakorvoshiány van, és nehezen elérhető a kismamák számára a terhesgondozás. Kérdés ugyanakkor – jegyezte meg –, hogy a nőgyógyászok merik-e vállalni azt a kockázatot, hogy bár problémamentesnek nyilvánítottak egy terhességet, később mégis adódik valami komplikáció.

A nőgyógyászok ráadásul a rendszeres vizsgálatokkal – saját jelentőségüket is fokozva – magukhoz láncolják a várandós nőket, akik később azután náluk is szülnek: ez néha indokolt is, gyakran azonban nem – véli Timmermann Gábor. Hozzátette: bizonyos vizsgálatokat ugyanakkor – például ultrahangos mérést – a szülésznők nem tudnak elvégezni, nem értenek a belgyógyászati, bőrgyógyászati problémákhoz, receptírási jogosultságuk sincs.

– Márpedig egy hüvelykúp vagy egy vaskészítmény felírására még egy problémamentes terhesség során is gyakran szükség lehet. Megtehetné ezt persze a háziorvos is, ők azonban – a nyugat-európai gyakorlattól eltérően – nincsenek felkészülve az ilyen jellegű problémákra. Inkább szakorvoshoz küldik a kismamákat, akik így végső soron mégiscsak nőgyógyásznál kötnek ki – sorolja a rendszer lehetséges buktatóit Timmermann Gábor, aki egyelőre az infrastrukturális feltételeket sem látja biztosítottnak a kórházakban a szülésznői terhesgondozáshoz, mert nincsenek erre a célra kialakított helyiségek.

A szakember úgy véli: összességében van ráció az új rendszerben, ám bevezetése előtt a szülésznőket és a háziorvosokat alaposabban fel kellene készíteni.

A magánpraxist is vezető szülész-nőgyógyász nem tart attól, hogy a magánrendelésekre járó várandósok száma hirtelen megcsappanna az új szabályozás következtében, a magyar kismamák ugyanis tapasztalatai szerint akkor érzik magukat biztonságban, ha állapotukat havonta ellenőrzi az orvos. Neki magának is számos olyan páciense van, aki külföldről jár hozzá haza várandósgondozásra, mert a Nyugat-Európában kapott ellátást kevésnek találja. Timmermann Gábor szerint tehát, aki megteheti, ezután is inkább orvost választ majd.

Biankó beutaló

A jövőben egy közfinanszírozott egészségügyi intézmény nem utasíthatja el a várandósokat, még akkor sem, ha a gondozást egy magánpraxisban dolgozó orvos végzi. Jelenleg ez nem így van: a közfinanszírozott intézmények a magánorvosi beutalóval érkezőktől kérhetnek az adott szolgáltatásért térítési díjat, a magánorvosnak ugyanis nincs beutalási joga az állami szektor felé. A várandósok gondozási könyvébe be lesz fűzve az időszakos vizsgálatokhoz szükséges beutaló, így a gondozásért felelős személy egyszerűen kitépi a kiskönyvből ezt a mellékletet, és azzal a kismama térítésmentes vizsgálatra jelentkezhet. (D. A. N.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.