galéria megtekintése

Választott polgármesterek helyett helytartókat ültetne Budapest nyakára a Fidesz

19 komment


Csuhaj Ildikó

A fővárosi közigazgatás átalakításakor nemcsak a kerületek összevonásáról, hanem a városrészek hivatalnokok alá rendeléséről is szó lehet.

Orbán Viktor és Tarlós István a budapesti Városházán
Orbán Viktor és Tarlós István a budapesti Városházán
Népszabadság/archív

Orbán Viktor „depolitizálni” szeretné a fővárost annak érdekében, hogy a balliberálisnak elkönyvelt Budapest ne veszélyeztethesse a Fidesz 2018-as parlamenti, illetve 2019-es önkormányzati választási győzelmét.

Ezért jött szóba a kerületek összevonásáról szóló terv, amelyről nemrég Tarlós István főpolgármester beszélt a Népszabadságnak. Ám lapunknak kormányoldalról azt mondták, a fiókban van még az a 2011-ben a Belügyminisztériumban megfogalmazott új közigazgatási koncepció is, amelynek lényege, hogy a kerületek élén nem választott polgármesterek, hanem a kormányzat által kinevezett hivatalnokok, „helytartók” állnának.

 

A Belügyminisztérium akkor három előterjesztést készített, az első volt a „helytartós” elképzelés, amely képviselő-testületekkel sem számol. A második verzió szerint maradna a kerületi szintű közigazgatás, de az „erős főváros” elve érvényesülne.

A harmadik, az úgynevezett City-koncepció pedig arról szól, hogy Budapest öt-hat belső kerületét integrálnák. A különböző verziókat a Fidesz–KDNP 2011. őszi hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülésén is tárgyalták.

Annyi biztos, hogy Orbán nem favorizál olyan változatot, amelyben a kerületek élén erős polgármesterek állnak, a kormányfő a lehető legnagyobb központosítást támogatja. Így nem zárható ki, hogy a 2019-es önkormányzati választások előtt olyan törvénymódosításokat hajtanak végre, amelyek megszüntetik a kerületeket mint önkormányzati közigazgatási egységeket.

Egy ilyen decentralizált, hivatalnokok által vezetett Budapest – a Fidesz stratégái szerint – semmilyen ellensúlyt nem jelentene a kormánnyal szemben.

Tarlós és Orbán a Dagály uszoda építésénél. Lerakják az alapokat
Tarlós és Orbán a Dagály uszoda építésénél. Lerakják az alapokat
Veres Viktor / Népszabadság

Budapest már most sem tűnik elég erősnek ahhoz, hogy a kormányzati politikával szemben meghatározza magát, a források is szűkösek.

Lapunk beszámolt arról, hogy amikor a főváros és az agglomerációs közlekedés finanszírozása miatt kialakult erősen konfliktusos helyzetben Tarlós István felkereste a miniszterelnököt, Orbán azzal „szerelte le” a főváros költségvetési érdekeit védelmező Tarlóst, hogy számára a főváros nem számszaki, hanem „irodalmi kérdés”.

Az üzenetet kormánypárti nyilatkozók meg sem kísérelték magyarázni. Ám volt, aki munkatársunknak azt mondta, noha Boross Péter volt miniszterelnök az, aki évekkel ezelőtt szorgalmazta a Horthy-rendszeréhez hasonló budapesti közigazgatás újraélesztését,

Orbán, ha már a Várban lesz a székhelye, valószínűleg a korábbinál is nagyobb fogékonyságot mutat majd az ilyen szimbolikus, de számára politikai „haszonszerzésként” is értelmezhető történelmi ötletekre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.