Valamit csúnyán elnéztek a Fideszben

Még töröltethetik magukat a kisebbségi névjegyzékből azok, akik meggondolták magukat, és nemzetiségi lista helyett pártlistára szeretnének szavazni. A kettő ugyanis kizárja egymást. Most már biztosra vehető, hogy a legnépesebb nemzetiség, a cigányság sem lesz képes kedvezményes mandátumhoz jutni a következő parlamentben. A romák közül kétezren már leiratkoztak.

Farkas Flórián szerint van lehetőség visszaregisztrálni
Farkas Flórián szerint van lehetőség visszaregisztrálni
Kurucz Árpád / Népszabadság

Előzetesen nem lehet megmondani, hány voksra lenne szükségük a nemzetiségi listán induló jelölteknek ahhoz, hogy bekerüljenek az Országgyűlésbe. A számítási mód eleve bonyolult, sok múlik a részvételi arányon és egyéb körülményeken. Német nemzetiségi szakértők azzal kalkuláltak, hogy mintegy 19 ezer és 24 ezer közötti szavazat kell a kisebbségi mandátumhoz. (Ha ez nem jön össze, akkor az adott nemzetiség csak szavazati jog nélküli szószólót delegálhat a parlamentbe.)

Az új választási szabályok szerint a tizenhárom kisebbség országos önkormányzata állíthat nemzetiségi listát: ezekről egy-egy kedvezményes mandátumot lehet szerezni. Nemzetiségi listára csak azok szavazhatnak, akik felvételüket kérték a nemzetiségi névjegyzékbe. Ebben az esetben viszont nem szavazhatnak pártokra. Bírálatok szerint a Fidesz–KDNP a nemzetiségi választók politikai jogainak korlátozásával teremtette meg a kisebbségek parlamenti képviseletének lehetőségét.

A kisebbségek lélekszámából kiindulva a kezdetektől világos volt, hogy csak a roma és a német nemzetiségnek van esélye képviselőt küldeni a parlamentbe. Összesen mintegy 41 ezren regisztráltak a névjegyzékbe, ebből a németek száma nem érte el a 16 ezret, a romáké a húszezret. Ami azt jelentette, hogy a német nemzetiségnek egész biztosan nem lesz parlamenti képviselője. És valószínű volt, hogy nem lesz a romáknak sem. A cigányok a határon billegtek: jól látszott, ha történetesen a névjegyzékben szereplő összes roma elmenne szavazni, a nem egészen húszezer voks akkor is csak alacsony választási részvétel mellett érhetne mandátumot.

A várakozásoktól eltérően nem Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom elnöke vezeti a cigány nemzetiségi listát (ő inkább a párszíneket választotta,marad a Fidesz parlamenti képviselője), hanem egyik bizalmasa, a szintén fideszes Farkas Félix.

Korábban, még a regisztráció lezárulta előtt írtuk: feltehetően azt számolgatják, hány választó kell ahhoz, hogy pártlistán a lehető legkevesebbet veszítse a Fidesz, de biztosan meglegyen a cigány nemzetiségi mandátum. A jelek szerint valamit csúnyán elnéztek. Aligha okozott volna nehézséget összegyűjteni még néhány ezer regisztrált roma szavazót, így azonban a Fidesz búcsút inthet a kedvezményes mandátumnak.

Farkas Flórián furcsa kijelentést tett a minap a Kossuth rádióban. Sikeresnek minősítette a regisztrációt, de arra hívta fel a figyelmet, hogy lehetőség van „visszaregisztrálni” és – mint mondta – a Fidesz–KDNP-re szavazni. A lehetőség valóban adott: a Nem zeti Választási Iroda közlése szerint jövő hét péntekig töröltethetik magukat a kisebbségi névjegyzékből azok, akik mégis szívesebben szavaznának pártlistára. A roma nemzetiségi választók száma máris fogyatkozni kezdett. Az MSZP roma tagozata is visszalépésre buzdít, remélve, hogy az így „felszabadult” cigány szavazók a demokratikus ellenzék táborát erősítik majd. A Fidesz–KDNP-nek nincs oka dicsekvésre. A régi alkotmányos mulasztást papíron megszüntette ugyan, és elvileg biztosította a kisebbségek parlamenti képviseletét, mégsem lesz olyan nemzetiségi listáról induló jelölt, aki szavazati joggal részt vehetne a törvényhozás munkájában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.