galéria megtekintése

Valami nem kerek Orbán vagyonnyilatkozatában

70 komment

H. M.

A miniszterelnöki vagyonnyilatkozat a típuspéldája annak, hogy miért nem alkalmas a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer a politikusok vagyoni helyzetének és vagyongyarapodásának átláthatóvá tételére, ami a törvényi cél lenne.

Eleve nonszensz, hogy 2016-ban fénymásolt, kézzel kitöltött majd képként beszkennelt papírok között kelljen kutakodnia az érdeklődő állampolgárnak egy könnyen áttekinthető, kereshető elektronikus adatbázis helyett. De a dokumentum tartalma is messze van a teljes körű vagyonleírástól, és egyáltalán nem ad választ arra a kérdésre, miből finanszírozza az Orbán-család a nagypolgári életmódját.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kormányfői és a képviselői jövedelem ugyanis minden bizonnyal elmegy a nagy alapterületű XII. kerületi ház rezsijére és a hatszemélyes család szükségleteinek kielégítésére (a házaspár öt gyereke közül négy még velük él) – ebbe a síutak vagy például a külföldi labdarúgó mérkőzések már kevéssé férnek bele. (Orbán könyvkiadással is keresett pénzt, összesen 5,5 milliót, ám ez szinte teljes egészében a családi számlán van, miközben még a banki tartozást is sikerült lejjebb faragni.)

 

Mint emlékezetes, Orbán Viktor, és fia, Gáspár tavaly júniusban is személyesen izgulta végig a BL-döntőt Berlinben, ugyanúgy, ahogyan egy évvel korábban a labdarúgó világbajnokság döntőjét is Brazíliában. A hivatalos álláspont szerint magánemberként, vagyis a családi kassza terhére utaztak. A vagyonnyilatkozatban mindenesetre nincs nyoma, hogy Orbán Viktor a képviselői vagy a kormányfői munkájával összefüggésben bármilyen ajándékot kapott volna, így az sem tudható, milyen konstrukcióban nézte végig a kormányfő a magyar csapat EB-részvételéről döntő meccset az OTP Bank páholyából, többek között Polt Péter és Garancsi István társaságában.

Valami az autókkal sem kerek. A nyilatkozat szerint Orbánnak nincs autója, ugyanakkor a Cinege úti háza előtt éjjel-nappal ott parkol egy metálszürke VW Transporter (nem az állami, amivel a hivatalos utakra jár, hanem egy másik), amit személyesen a kormányfő szokott vezetni. A közeli garázsban áll egy fehér VW Tiguan terepjáró, amellyel a feleség, Lévai Anikó hordja a gyerekeket az iskolába. Emellett szintén folyamatosan a ház előtt látható egy fehér BMV terepjáró is, amellyel a közelben lakók elmondása szerint „valamelyik gyerek" közlekedik. Ezen járművek egyike sem szerepel a dokumentumban, ami azt jelenti, hogy vagy az állam ennyire nagylelkű az Orbán-családdal az autóhasználat terén, vagy a vagyonnyilatkozat hiányos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.