galéria megtekintése

Valami nagyon nem cuki lapul a Jobbik árnyékában

15 komment


Fekete Gy. Attila

A Jobbik már a 2014-es választás előtt megkezdte kiépíteni önnön szélsőjobbját. Egy még jobboldalibb erő már a puszta létezésével is „középre tolta volna a nemzeti radikális pártot”, amelyet aztán a cukiságkampány tett volna szalonképessé. A pártot még nem sikerült összehozni.

A párt stratégái egykori jobbikos forrásaink szerint úgy számoltak, hogy saját radikális ellenzékük megszervezésével – miközben magukat egyre szalonképesebbé teszik – rövid idő alatt csökkenthetik a Jobbikra nehezedő politikai nyomást, és hitelessé válhatnak néppártosodási törekvéseik. Úgy tudjuk, csak egy szűk kör ismerte a tervet, amelynek megvalósításában Bertha Szilvia volt jobbikos képviselő, a párt egykoron elismert, karakteres alakja volt a főszereplő. Arról azonban már ellentmondó véleményeket hallani, hogy Bertha vajon tudatosan, Vona Gábor utasítására vállalta-e ezt a szerepet, vagy inkább a Jobbik vezetése alakította úgy a körülményeket, hogy „rátaláljon” a neki kitalált szerep.

Fotó: Kovács Bence / Népszabadság/archív

Vélhetően azoknak lehet igazuk, akik szerint a párt találta ki és építette fel Berthát erre a ­feladatra. ­Erre utal egyfelől, hogy az addig alig ismert nő hirtelen nyilvánosságot kapott. „Szinte nem volt olyan nap, hogy ne őt tolták volna a kamerák elé” – mondta egyik informátorunk. Ebben akad ugyan túlzás, de kétségtelen, hogy Bertha Szilvia ismertté vált a radikális jobboldalon.

 

Tény, hogy Bertha és élettársa, Tián Pál 2013 vége óta mind gyakrabban bukkan fel olyan csoportosulások körei­ben, amelyek semmiféle cukiságkampányt nem hirdettek meg: ugyanúgy beszélnek, ahogy a Jobbik a legradikálisabb időszakában. Azonban a 2014-es választáson az addig látványosan futtatott Ber­thá­nak nem jutott parlamenti hely. Ez látszólag újabb ok lehetett számára a Jobbiktól való távolodásra –

miként lefordítható volt annak jeleként is, hogy a Jobbik kész elhatárolódni a vállalhatatlanul szélsőségesektől:

„Lám, nem jutott befutóhely az addigi sztárképviselőnek sem a pártlistán.” Viszont ez kijelölte az utat a Jobbikban csalódott nemzeti radikálisok számára, hogy kit is kellene követniük a jövőben.

Tián, aki a Jobbiknál (is) a pártot ­pénzelő holdudvar kapcsolattartója volt, egy idő után azonban már nem tudta finanszírozni a szakadárok párttá szerveződését: ahhoz nem folyt be elég pénz. De azért igyekeznek biztosítani a „saját jobboldali ellenzék” fennmaradását.

Tovább finanszírozzák egyebek mellett az Ordo Hungariae Lovagrendet, amely egykor Széles Gábort is kitüntette a hazáért tett szolgálataiért. Itt Tián nagypriori tisztséget visel. Tián lánya, aki rendszeres „fellépője” a lovagrend rendezvényeinek, az egyik jobbikos parlamenti képviselő asszisztense.

Maga a lovagrend a Jobbiktól jobbra álló nemzeti radikálisok egyik legfőbb társadalmi kapcsolatépítője.

Kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik, legfőbb civil bázisa a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola, amellyel szerződéses kapcsolatban áll, és amelynek tulajdonosa, Szakács Fülöp Vince szintén a lovagrend tagja és támogatója.

Tiánról még egykori jobbikos ismerői is úgy tudják, hogy többször szembekerült már a törvénnyel.

Az egykori katonát nemcsak szolgálati visszaélésért és elöljárói hatalommal visszaélésért vonták felelősségre, hanem lopásért, sikkasztásért és csalásért is

állt már bíróság előtt.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Igaz, prominenseik és aktivistáik rovott múltja egyre kevésbé okozhat meglepetést a Jobbik és a tőle jobbra álló csoportosulások tagjai, szimpatizánsai számára. Ma már pénzhamisítók, embercsempészek és tolvajok miatt kerül címlapra a Jobbik vagy annak valamely szatellitszer­vezete.

„Betörők, embercsempészek, pénzhamisítók, ügynökök – valami nincs rendben a Jobbik háza táján.” A „valamikor a nemzeti radikalizmus hiteles képviseletéért megalakult párt” egyik alapítója, Nagy Ervin filozófus-politológus fogalmazott így egy interjúban, miután egy hét alatt három, a Jobbikhoz köt­hető politikai aktivistát vitt el a rendőrség. Nagy szerint a párt romlása a felhígulás és a szervezetlenség következménye.

Nem volt kabinetvezető

Tián Pál nem és soha nem is volt a párt honvédelmi kabinetjének vezetője – írta cikkünkre reagálva a Jobbik sajtóosztálya.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.