galéria megtekintése

Bedöntené a kórházat, ha mindent kifizetnének a dolgozóknak

Csaknem háromévnyi cafeteriával tartozik az egri kórház, amelyből egyelőre hat hónapot hajlandók kifizetni, de ha nem lesz megegyezés, a dolgozók perre viszik az ügyet.

Peren kívüli kifizetésről egyeztek meg a felek az egri Markhot Ferenc Kórházat érintő cafeteriaügyben. Az intézmény és a szakszervezetek megállapodása szerint idén szeptember 10-ig azoknak a munkavállalóknak fizetik ki a 2013. október 15-ig esedékes elmaradt díjat, akiknek jogosultságát egyik fél sem vitatja. A megállapodást Tóth Ildikó, az intézmény megbízott főigazgatója, Cser Ágnes, a Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke, valamint Kovács-Csatlósné Pálos Rita, az Egri Ápolási Szakszervezet elnöke írta alá. Egyben megállapodtak abban, hogy folytatják az egyeztetést, s addig a peres eljárást szüneteltetik.

Az egri kórház 2010 januárjában kötött megállapodást az érdekképviseletekkel a cafeteriajuttatásról, és 2013. március végéig fizette is azt dolgozóinak. A fideszes megyei közgyűlés által kinevezett új igazgató azonban ekkor egyoldalúan úgy döntött:

már nem adják dolgozóknak a korábban kialkudott juttatást.

 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) öt alkalmazott nevében pert indított a jogos jussukért, a Kúria pedig idén januárban jogerős döntésével kimondta, hogy három évre visszamenőleg jár a cafeteria. A mintegy 1350 dolgozót érintő, csaknem 350 millió forintnyi fizetési kötelezettség azonban bedöntheti a kórházat, így az MSZSZ már korábban Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult azzal a kéréssel: biztosítsák ezt az összeget a költségvetésből. Válasz azonban nem érkezett.

A kórháztól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a mostani megállapodás értelmében első körben összesen mintegy nyolcvanmillió forintot utalnak majd át az arra jogosultaknak. Utóbbiak körét még vizsgálják, van ugyanis olyan dolgozó, aki szintén perelt a cafeteriáért, miközben csak nemrégiben került az intézménybe.

Székely Tamás MSZSZ-alelnök szerint a helyzet azonban korántsem ilyen rózsás. A megegyezés ugyanis csak arról szól – amit különben ő is aláírt –, hogy a kórház első körben kifizeti a 2013 márciusa és októbere között elmaradt cafeteriát. Addig a pereket szüneteltetik, ugyanakkor folytatják az egyeztetést a további időszakra járó juttatásokról. Az alelnök ezért most legfeljebb részsikerről beszél.

A hétfői, éjszakába nyúló tárgyaláson kiderült ugyanis: a munkáltató a 32 havi cafeteriakövetelésből csupán hat hónapnyi összeget hajlandó állni, és cserében a szakszervezet egyelőre eláll a pereskedéstől. Székely azonban leszögezte: mindössze hat hónapot hajlandók várni – az eljárás szüneteltetésére addig van lehetőség –, és ha nincs egyezség, mind a hétszáz pert folytatják, s a munkáltató újabb keresetek benyújtására is számíthat.

A cél az érdekvédő szerint csak az lehet, hogy a kórház valamennyi dolgozója – Székely ezzel kapcsolatban 1500 emberről beszélt – legkésőbb 2017 januárjáig kapja meg visszamenőleg a pénzét, ami

évente csaknem egyhavi bérnek megfelelő plusz juttatást jelent.

Erre a próbaperek alapján jó esélyt lát, hiszen a jogerős verdikt szerint öt embernek a 2013 áprilisa és 2016 februárja közötti időszakra járó cafeteriát ki kellett fizetni. Ha tehát perre viszik a dolgot – hangsúlyozta –, a többiek ügyében sem születhet más ítélet.

Székely természetesen tudja, hogy a kórház önállóan képtelen a becslése szerint csaknem félmilliárdos összeget előteremteni, ezért hónapokkal ezelőtt kérték a miniszterelnököt, hogy az állam vállalja át a dolgozókkal szembeni tartozását, s azt legfeljebb három részletben fizessék ki mindenkinek. Bár választ nem kaptak, de továbbra is ezt tartja az egyetlen elfogadható megoldásnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.