galéria megtekintése

Minden menekülőt rács mögé dughatnának

18 komment


Lencsés Károly

Már több ezren lehetnek, akiknek a menedékkérelmét az augusztus 1-jén hatályba lépett új szabályok szerint 15 napon belül el kellett volna utasítani, mert a biztonságosnak minősített Szerbia felől érkeztek. Civil jogvédők egyelőre nem találkoztak ilyen, gyorsított eljárásban meghozott határozattal.

Akár napokon belül visszatoloncolhatnák augusztus 1-jétől azokat a migránsokat, akik Szerbia felől lépik át a magyar határt. A menekültügyi törvény módosítása szerint a menekültstátus iránti kérelmet ugyanis elfogadhatatlannak kell minősíteni, ha valaki biztonságos harmadik államból érkezett, déli szomszédunkat pedig egy közelmúltban elfogadott kormányrendelet ilyennek találta. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke elmondta azonban, hogy a jogvédő szervezet aktivistái egyelőre

nem találkoztak olyan elutasító határozattal, amelyet erre hivatkozva hoztak volna meg.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak az új szabályozás szerint 15 napon belül ki kell mondania a menedékjog iránti kérelem elfogadhatatlanságát minden esetben, ha valaki Szerbiából jön. Egy afgán, pakisztáni vagy szír állampolgár jogi segítség nélkül aligha lesz képes bebizonyítani, hogy déli szomszédunk a számára nem biztonságos ország. Ráadásul a bíróságnak egy ilyen kifogásról nyolc napon belül döntenie kell, és az érintett meghallgatása sem kötelező, így ez aligha valódi jogorvoslat. A civilek igyekeznek ugyan figyelemmel kísérni a törvénymódosítás hatásait, de ahhoz kevesen vannak, hogy a kérelmezőknek tömegesen támogatást tudjanak majd biztosítani.

 

A bevándorlási hivataltól szerettük volna megtudni, hogy az új szabályokat valóban nem alkalmazzák-e, de kérdésünkre csak későbbre ígértek választ. Elvileg egyébként több ezer olyan ügy lehet, amelyet már az ünnepek előtt le kellett volna zárni, hiszen július utolsó, illetve augusz­tus első néhány napján a rendőrség adatai szerint Szerbiából tízezernél is többen érkeztek, és jelentős részük bizonyosan benyújtotta a menedékjog iránti kérelmet. Aki ezt augusztus 1-je és 4-e között tette meg, azzal már határozatban kellett volna közölni a beadvány elfogadhatatlanságának tényét, mert a 15 napos határidő legkésőbb a múlt szerdán lejárt.

A görög - macedón határon szombaton több ezer migráns tört át
A görög - macedón határon szombaton több ezer migráns tört át
YANNIS BEHRAKIS / Reuters

A törvénymódosítás a korábbinál szélesebb körben teszi lehetővé a menedékkérők őrizetbe vételét is, de a hatóságok ezzel sem élnek. Pedig

mindenkit becsukhatnának, akinek a személyazonossága nem tisztázott, s akinek a szökésétől tartani kell. Tehát gyakorlatilag valamennyi menekülőt rács mögé dughatnák, de ennek nyilvánvaló korlátja, hogy az e célra rendelkezésre álló férőhelyek száma legfeljebb néhány száz.

Gyorsított eljárásnak egyébként számos más esetben is helye van, és ugyancsak 15 nap alatt kell dönteni például akkor, ha valaki jogellenesen lépett az ország területére, hamis iratot mutatott be, illetve úti okmányát „feltételezhetően rosszhiszeműen megsemmisítette, vagy eldobta". Ebből is az következik, hogy Szerbia felől nagyjából egyetlen olyan menedékkérő sem érkezhet, akinek az ügyével a magyar hatóságok érdemben foglalkozni kívánnának.

Képgaléria

Áttört több ezer migráns szombaton a görög–macedón határon, Gyevgyelija közelében. A hatóságok villanógránátokkal próbálták feltartóztatni a tömeget, sikertelenül. Később a rendőrök taktikát váltottak, megnyitották a határt. A képgalériát itt tekintheti meg

Ha pedig valaki az uniós tagállam Romániából, Horvátországból és Szlovéniából – valamint bizonyíthatóan Görögországot érintve – jönne, annak esetében az eljárást a dublini rendelet alapján fel kell függeszteni, és a kérelmezőt vissza kell küldeni oda, ahol először lépett az EU területére.

Pardavi Márta szerint a helyzet ennél bonyolultabb. Az ENSZ menekültügyi egyezménye alapján például, aki a zöldhatáron vagy a közforgalom számára megnyitott átkelőkön kér menekültstátust, azt be kell bocsátani. Ugyanez a helyzet, ha valaki a magyar területen épített kerítés szerb oldalán jelzi, hogy üldözöttként védelmet kér nálunk. Az ilyen személyt így vagy úgy – egy határállomáson, esetleg a műszaki záron kiépített kapukon keresztül –

muszáj beengedni.

Más kérdés, hogy a civilek szerint a menekülők jogai az új szabályozás szerint csak formálisan érvényesülnek Magyarországon, amiből az következhet – mondta Pardavi Márta –, hogy az unió más tagállamai senkit nem küldenek majd vissza hozzánk, mert itt nem remélhetik ügyük tisztességes elbírálását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.