galéria megtekintése

Valaki itt lopott dolgozattal nyúlt le kétszázmilliót a magyar államtól

8 komment


M. László Ferenc

Kétszázmillió forintot fizetett egy internetről letöltött és újrahasznosított tanulmányért az egyik állami vállalat, az Atev Zrt. A sötét ügyhöz egy idős, szegény férfit használtak fel: papíron ő a számlát kiállító szlovákiai cég tulajdonosa és vezetője.

„Még annyi pénzem sincs, hogy megcsináltassam a fogaim, most megyek elintézni, hogy a hitelezők ne tegyenek utcára" – mondja Berecz László János, miközben régi, köhögő autójával kiáll apró omladozó háza udvaráról.

A budapesti Ganztelepen élő 61 éves férfi semmiképpen sem tűnik multimilliomosnak. Pedig papírforma szerint annak kéne lennie: a nevén lévő vállalkozás tavaly néhány hét leforgása alatt 200 millió forintot kasszírozott.

Az egyik legnagyobb állami vállalat, a 13 milliárdos forgalmat bonyolító Atev Zrt. 2014 júliusában a Berecz egyszemélyes tulajdonába lévő, általa igazgatott céget, a PlayBev Slo. s. r. o.-t bízta meg, hogy „térképezze fel" az új piacokat a szomszédos országokban. Berecz ehhez mit sem ért, végzettségét tekintve jármű-villamossági szerelő. A szlovák cég négy, egyenként 25 oldalas tanulmányt adott le, tehát minden egyes gépelt oldallal kétmillió forintot keresett.

 

A PlayBev nevéhez híven játszi könnyedséggel oldotta meg a rá bízott feladatot.

Minden jel szerint letöltött az internetről egy már évek óta elérhető – egyébként a derecske–létavértesi kistérségi társulás állatihulladék-kezelési projektjéhez készült – dolgozatot, majd minimális mértékben átdolgozva átadta az Atevnek.

Egyszerűen kitörölte a kistérségnek készült dokumentumban szereplő neveket, helyükre pedig beírta a szomszédos országok neveit,­ és beiktatott néhány új adatot.

Papíron milliomos. Berecz a háza előtt
Papíron milliomos. Berecz a háza előtt
Veres Viktor / Népszabadság

A méregdrága tanulmányokat a kormány ellenőrzési szerve fedezte fel. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) fél éve vizsgálja az állati tetemek és húsipari végtermékek feldolgozásával foglalkozó Atev 2010 és 2014 közötti gazdálkodását, a céget négy éven keresztül irányító, de tavaly ősszel indoklás nélkül kirúgott Ádor Sándor tevékenységét. A hivatal szerint az Atevnek leadott négy tanulmány, illetve a derecske–létavértesi írásmű 95 százalékban megegyezik,

még az elütések is ugyanazok.

„Most, hogy mondja a nevet, valami dereng" – kutatott az emlékeiben Berecz, amikor az Atev-megbízásról kérdeztük. A Kehi hatásköre véget ér az országhatárnál, csak azt tudták megállapítani, hogy a PlayBev Slo. nevében annak tulajdonosa írt alá. Viszont a Népszabadság a szlovák cégnyilvántartás alapján arra jutott, hogy a Komáromban bejegyzett vállalkozás tulajdonosi szálai visszavezetnek Magyarországra.

Bereczet felkerestük a nyilvántartásban szereplő lakcímén, hogy megkérdezzük, mit csinált a rengeteg pénzzel. Ő azt állította, a 200 millióról nem tud, pár tízezer forintot kapott Szlovákiából.

„Az elém tett papírokat szlovákul és angolul írták, de én nem beszélek idegen nyelven" – mondta, hangsúlyozva, hogy évek óta el van adósodva, minden fillérre szüksége van.

A cégnyilvántartás szerint nem ez a társaság az egyetlen, amely a nevére került: volt már szállítmányozással, világhálóportál-szolgáltatással és ruhakereskedelemmel foglalkozó vállalkozása is. Az elmúlt 4-5 évben hat cég fordult meg a nevén, mindegyik felszámolás alá került, csődbe ment. „Ha bevisznek, legalább melegben leszek" – mondja sóhajtva Berecz, amikor megemlítjük, hogy a tanulmányok miatt rendőrségi feljelentést tett a Kehi.

A PlayBev Slo.-t sem ő alapította, 2013 májusában vette át. Előtte szintén egy magyar vállalat, a Playboy energiaital forgalmazásában utazó Playbev CEE Kft. volt a szlovák cég tulajdonosa. Ügyvezetője, Modroczky Tamás már nem él olyan szerény körülmények között, mint Berecz: 2009-ben beszámolót küldött a Borsnak, miután a nyuszis magazin kiadójának, Hugh Hefnernek a Los Angeles-i villájában mulattak. Párja sokáig a Miss Balaton versenyigazgatója volt, 2001-ben Modroczkyt és édesapját 21 építési vállalkozó azzal támadta a sajtóban és a rendőrségen, hogy nem fizették ki őket az egyik ferencvárosi szálloda építésekor.

Amikor Bereczet arról kérdeztük, hogy ki íratta alá vele a papírokat, csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy „a szlovákiaiak".

Ádor vezetése alatt az Atev valóban terjeszkedett a szomszédban. A százszázalékos állami tulajdonban lévő cég 2011-ben vásárolta be magát romániai pandantjába. A Protan S.A.-t két offshore vállalkozástól vette meg 1,5 milliárdért. Mint a Hvg.hu a nyáron kiderítette, a ciprusi cégek a politikai és titkosszolgálati kapcsolatai révén milliárdossá vált Cristian Burci román oligarcha érdekeltségébe tartoztak. A Kehi arra jutott, hogy az Atev 600 millió forinttal értékén felül vásárolta fel a csődeljárás alatt álló Protant. Az akvizíció később is pluszforrásokat igényelt, a cég a tavalyi évet 553 milliós veszteséggel zárta. Az állami Magyar Fejlesztési Bank, az Export–Import Bank, a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. az elmúlt években kétmilliárd forinttal támogatta a terjeszkedő Atevet.

Valami dereng
Valami dereng
Veres Viktor / Népszabadság

A Népszabadság a múlt héten számolt be arról, hogy a Kehi október 1-jén költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett a rendőrségen. Nem ez az első alkalom, hogy a hivatal a rendőrök segítségét kérte: júliusban az addig feltárt ügyekben már tettek egy feljelentést, a Nemzeti Nyomozó Iroda el is indította a nyomozást.

A kormányzati szervezet szerint az internetről leszedett tanulmány csak egy a sok botrányos ügy közül:

számításai szerint a vagyoni hátrány és a kár összességében elérheti a másfél milliárd forintot. Szerettük volna megkérdezni az Atev új vezetését, mit lépnek a 200 milliós ügyben, de a cég vezérigazgatója a vizsgálat lezárásáig nem akar nyilatkozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.