galéria megtekintése

Vajna kedvéért már villlámgyors volt a cégbíróság

8 komment

NOL

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága január 6-ával bejegyezte Andy Vajna cégének tulajdonjogát a TV2-re – derül ki a legfrissebb cégközlönyből. Mindez azért érdekes, mert a cégbíróság az ügyben folyamatban lévő eljárásoktól elszakadva döntött így.

– Meglepő és teljesen szokatlan a cégbíróság év eleji villámgyorsasága, különösen úgy, hogy a változásbejegyzési kérelmet az ügyben Vajna ügyvédje, Bártfai Beatrix csak hétfőn, azaz január 4-én terjesztette elő – válaszolta Népszabadság kérdésére Nagy Ajtony Csaba, a tévére szintén igényt tartó Megapolis Media Zrt. tulajdonosát képviselő ügyvéd.

A Simicska Lajos üzlettársaként ismert Fonyó Károly cégének képviselője hozzátette: bár tegnap délután törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek, egyben kérték Vajna változásbejegyzési kérelmének elutasítását, a változást ennek ellenére azonnal bejegyezték. Az ügyben ráadásul ugyanaz a cégbíró jár el, mint a TV2-vel kapcsolatos egyéb vitás ügyekben, ahol az eljárások hónapok óta folynak. 

A Megapolis Media Zrt és a TV2 Media Holdings Kft képviseletében tegnap törvényességi felügyeleti eljárás iránti kérelmet benyújtó dr. Óvári Győző arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy a Magyar Broadcasting Co. Kft bejegyzési kérelmében egyoldalúan nyilatkozott arról, hogy a törzstőke 100 százalékát megszerezte 2015. december 31-én. De sem az erről szóló szerződést, sem a TV2 Media Group Holdings Kft. a törléshez hozzájáruló nyilatkozatát nem csatolták a kérelemhez.

 

De Fonyó ügyvédei azt is kifogásolták, hogy a jelzálogjog bejegyzésének megszűnésével kapcsolatban sem kérték ki a korábbi zálogkötelezett, a TV2 Media Group Holdings Kft hozzájárulását, noha erre a változás bejegyzéséhez szükség lett volna.

Vajna lépéselőnyben
Vajna lépéselőnyben
Szabó Miklós / Népszabadság

Az ügyvéd szerint a cégbíróság nem vizsgálta az általa egyébként ismert tényeket, értelmezésükben azt, hogy Fonyó számít a törvényes ügyvezetőnek, ő pedig nem adott hozzájárulást a tulajdonjog átruházásához. „A változás bejegyzését természetesen meg fogjuk támadni, a TV2 tulajdonjoga ügyében jelenleg is több per van folyamatban" – tette hozzá az ügyvéd.

Andy Vajna cége vasárnap közleményben jelentette be, hogy lezárult a TV2 adásvételi ügylete, a változásbejegyzési kérelmet benyújtották a cégbíróságra, és formálisan is az RTL-t korábban irányító Dirk Gerkens lett a vezérigazgató. Ezzel elvileg véget ért az az átmeneti időszak, amely az adásvételi szerződés október 15-i aláírása óta tartott.

Ám alighogy bejelentette a film­ügyi kormánybiztos a tranz­akció zárását, máris jelentkezett Simicska Lajos, aki október óta szintén küzd a TV2-ért. Az Orbánnal még tavaly februárban nyíltan szembeforduló vállalkozó üzlettársa, Fonyó Károly ironikus közleményben jelezte: hozzájuk nem érkezett meg a TV2-csoport vételára, és hozzájárulását sem kérték a jogerős cégbírósági adatok megváltoztatásához.

Csakhogy Fonyó igényét nem jegyezte be a cégbíróság, hiába előzte meg több mint két hónappal beadványával a filmügyi kormánybiztost, a cégbíró hiánypótlást kért, majd felfüggesztette az eljárást a jogi helyzet tisztázása érdeké­ben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.