galéria megtekintése

Vajna zsebére nyílnak a százmilliós kiskapuk

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 08. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Kiskaput nyitna az Orbán-kabinet a letiltott internetes szerencsejáték-oldalaknak. A vállalkozások a kormányoldalhoz közel álló üzletembereken keresztül, a költségvetés helyett főleg magánzsebeket gazdagítva térhetnek vissza a magyar piacra.

Andy Vajna és Szima Gábor közreműködésével legalizálhatják magyarországi jelenlétüket az internetes kaszinó- és kártyaoldalakat működtető nagy nemzetközi társaságok – mint például a PokerStars vagy a Bet365. Erre az a törvénymódosítás biztosíthat lehetőséget a kormányoldalhoz közel álló üzletemberek számára, amit az adójogszabályok jövő évi tervezett változtatásairól szóló salátatörvényben nyújtott be a kabinet a parlamentnek – hívták fel lapunk figyelmét iparági szereplők.

Vajna a Parlamentben. Rosszul csak az állam járna
Vajna a Parlamentben. Rosszul csak az állam járna
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A javaslat egyik pontja lehetővé tenné, hogy a szerencsejátékok után fizetendő koncessziós díjat az engedély birtokosa helyett más – harmadik fél – fizesse meg. Ez akár arra is lehetőséget biztosít, hogy egy külföldi, például offshore jellegű cégen keresztül, bizonytalan eredetű pénzből egyenlítsék ki a számlát, ráadásul az engedély birtokosa ekkor is levonhatja az összeget a költségvetésnek fizetendő játékadójából.

 

A tervezet arról is rendelkezik, hogy internetes sportfogadási oldalt Magyarországon a Szerencsejáték Zrt., míg online kártyatermet és kaszinót csak azok működtethetnek, akik rendelkeznek hazai kaszinóüzemeltetési koncesszióval – vagyis jelenleg Vajna és Szima.

De a törvényjavaslat kinyit egy másik kiskaput is. Arra is lehetőséget adna, hogy Vajna és Szima a számára biztosított online szerencsejáték-koncessziót felhasználva hasonló külföldi cégekkel szerződjön.

A társaságok „harmadik félként” befizethetik az éves koncessziós díjat, és a Vajnára és Szimára „szignált” működési engedély alapján szolgáltathatnak. Mivel az adóhivatal jelenleg blokkoltatja internetes oldalaikat, ha e vállalatoknak szükségük van a magyar játékosokra, legálisan csak így érhetik el őket. Sőt a kaszinókoncessziók tulajdonosai azt is megtehetnék, hogy az iparágban ismert úgynevezett affiliate, azaz gyűjtőoldalt hoznak létre, s ezen jelennének meg a nemzetközi online játéktermek.

Így egy koncesszió alatt több cég is szolgáltathat, szét lehet dobni köztük az évi mintegy százmillió forintos koncessziós díjat is. Négy szerencsejátékos vállalkozás esetén az éves teher már csak 25 millió forint, s ha például további 25 milliót a koncesszió tulajdonosának fizetnek, még mindig jobban járnak, mint ha egyedül vállalnák a terhet. Rosszul az említett adókedvezmény miatt „csak” az állam jár, mivel így a pénz jelentős része nem hozzá, hanem magánzsebekbe vándorol.

Felvetésünkre, hogy a kaszinókoncessziók tulajdonosai miért nem maguk fejlesztenek ki internetes szerencsejáték-oldalt, megszólalóink azt mondták: ez nem olcsó, viszont időigényes vállalkozás, és egy csak magyar játékosokkal működő portál nem tud vonzó nyereményeket kínálni. Ehhez játékosok százezreit kell elérni, ami külföldiek nélkül nem megy. Egy ilyen, nemzetközivé váló oldal felépítése pedig komoly feladat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.