galéria megtekintése

Vajda Zita kivette a részét Magyarország megmentéséből

41 komment

NOL

Interjút adott a Figyelőnek a jegybankelnök pozíciókat habzsoló barátnője. Vajda Zita vállalja, hogy „összetartozik” Matolcsy Györggyel, ám szerinte csakis a szakmai felkészültségének köszönheti, amit elért, sőt, az ő kutatásai is szerepet játszottak abban, hogy Magyarország gazdasága nem omlott össze. Arra is utalt, hogy csupán a női mivolta miatt támadja a sajtó. 

„Úgy gondolom, hogy Magyarországon egy olyan nőt, aki két gazdasági, pénzügyi diplomával rendelkezik, felsőfokon beszél angolul, s két szakmai nyelvvizsgája van, ugyanúgy kell értékelni, mint a férfiakat. Miért ne lehetnénk mi, nők is gazdasági igazgatóhelyettesi pozícióban, amikor mi is ugyanannyit teszünk le az asztalra?” – mondja a jegybankelnök barátnője a hetilap csütörtökön megjelenő számában.

A kép Vajda Zita immár elérhetetlen Facebook-oldaláról származik

Vajda Zita szerint a Népszabadság tévedett, amikor azt írta, hogy a szakmai képzettsége nem indokolja a betöltött pozícióit, hiszen korábban a világ egyik vezető pénzintézeténél, a Morgan Stanleynél dolgozott pénzügyi elemzőként, ahová „kőkemény” állásinterjút követően került.

 

Vajda Zita abban sem lát semmi kivetnivalót, hogy mindössze két nappal Matolcsy után került a jegybankhoz 2013 márciusában, hiszen mint mondja, mintegy száz kiváló szakember érkezett az MNB-hez azon a tavaszon.

Munkájára már csak azért is nagy szükség van, mert az előző jegybanki vezetés szerinte nemigen foglakozott nemzetközi kutatásokkal, márpedig jelentős részben a nemzetközi kutatásoknak köszönhető, hogy Magyarország nem jutott a görögök sorsára.

Négy hely

A Népszabadság számos cikkben foglalkozott azzal, milyen kivételes helyzetben van Vajda Zita a jegybanknál. Nemzetközi szakmai titkárként az MNB egyik legjobban kereső munkatársa volt, havonta bruttó 1,73 millió forint járt neki, májusi távozása után nem sokkal pedig az egyik jegybanki alapítványnál kapott két posztot is, havi 600 ezer forint a jussa például India-kutatóként. Jelenleg összesen négy helyről kap juttatást: PADI kuratóriumi tag, Vízház Zrt. igazgatósági tag, Pageo-igazgatóhelyettes és a Pageo India-kutatója.

Jógával csak „hobbiként” foglalkozik, az MNB alkalmazottainak is „magánjellegű akcióként” szervezett jógaórákat, eleinte csak egy csoportot akart, de aztán túl sokan jelentkeztek. Ugyanakkor úgy véli, Ázsiával muszáj foglalkozni, mert  

„a Nyugat hanyatlik, miközben a Kelet egyre jobban felemelkedik”.

Azt állítja, Matolcsyval sosem beszélgetett „spirituális szempontból” a jegybank munkájáról, noha a Népszabadság MNB-s forrásokból úgy értesült, hogy az ezotéria markáns hatással van a jegybanki vezetés tevékenységére.

Vajda Zita úgy érzi, „pozitív kihatással is lehet”, hogy sokat foglalkozik vele a média, hiszen emiatt például elolvashatják Mumbai nyomornegyedéről írt tanulmányát. Ő azonban az utóbbi napokban már nem olvas híreket.

Az interjút azért vállalta, mert szeretne kiállni magáért, és meggyőződése, hogy szükség van magasan kvalifikált Ázsia-kutatókra, Magyarország pedig sokat tanulhat Ázsiától.

„Igazából semmit nem is csinálnék máshogy, ez az én életutam, ezen az úton folyamatosan fejlődtem és folyamatosan fejlődök” – nyilatkozta Vajda Zita, aki a Matolcsyhoz fűződő viszonyáról csak annyit jegyzett meg:

„Nem bujkálunk, felvállaljuk.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.