galéria megtekintése

Szakszerű-e, ha a nem ellenkező aktivistát hasba üti egy vagyonőr?

Szigorúbb ellenőrzés alá helyezné a vagyonőröket, s átalakítaná ellenőrzésüket az ellenzék az elmúlt hetekben a Városligetben történtek miatt. A kezdeményezés már csak azért sem indokolatlan, mert a lapunknak nyilatkozó szakértő szavaiból az derül ki: nem feltétlenül volt szakszerű az, ahogyan a ligetvédők eltávolítására kivezényelt kopasz biztonsági őrök eljártak.

A ligetvédők és a biztonsági emberek összecsapása. Konfliktuskezelés erőből
A ligetvédők és a biztonsági emberek összecsapása. Konfliktuskezelés erőből
Veres Viktor / Népszabadság

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa, Zugló alpolgármestere a napokban fényképes igazolvány bevezetését javasolta a személy és vagyonőrök számára. Szerinte ennek szükségességét mutatja, hogy a Városligetben a múzeumi projekt ellen tiltakozókat számos jogszerűtlen intézkedés ért a vagyonőrként fellépő „kopasz verőemberek részéről". Emellett javaslatot tett arra is, hogy a jogszerűtlen intézkedések elszenvedőinek ezután ne a vagyonőri kamarához kelljen panaszai­kat benyújtani, hanem a független rendőrséghez. A politikus szót ejtett arról is: számos korábbi bűncselekmény kizárja, hogy valaki vagyonőr lehessen, ám ezek között nem szerepel a sporteseményekre jellemző rendbontás. Ennek szerinte most azért van különös jelentősége, mert a Városligetben fellépő „kigyúrt kopaszok" is gyakran vesznek részt labdarúgó-mérkőzéseken.

 

Mivel a ligetbe kirendelt vagyonőrök eljárását számos bírálat érte, megkerestünk egy szakértőt, hogy megtudjuk: Miként kell a szakma szabályai szerint eljárni hasonló helyzetekben? Szakszerűnek számít-e például az, ha a tettleg nem ellenkező aktivistát oldalról, váratlanul hasba üti egy vagyonőr?

Birtalan Géza, a Személy, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara oktatási, szakképzési és minőségügyi elnökhelyettese mindenekelőtt leszögezte: egy terület vagy épület őrzésével megbízott biztonsági cég a megbízója nevében és érde­kében jár el, így annyi joga van, mint a megbízójának, és azt kell tennie, amire a megbízása szól. Természetesen – emelte ki – a megbízó törvénysértésre nem utasíthatja a vagyonvédelmi céget és annak dolgozóit, ha mégis megtenné, a törvénysértő utasítást nem kell, nem is szabad a cégnek végrehajtania.

A cég őrzésére bízott területet az átvétel előtt érdemes alaposan átvizsgálni. Egyfelől így biztonságos az őrzés, másfelől, ha a területen a vagyonvédelmi cég felvonulása után például drogot találnak, akkor már nehéz megmagyarázni, hogy az mikor, hogyan került oda. (A ligetben az őrök és a civilek között vitákhoz vezetett az is, hogy egy területen fecskendőket találtak, s utóbb nem lehetett kideríteni, miként kerültek azok oda.) A vagyonőr ellenőrizheti az általa őrzött területre tartók belépési jogosultságát. Akinek nincs belépésre jogosító kártyája, kitűzője, azt visszatarthatja. Erőszakos behatolási kísérlet esetén az őrök csakis testi kényszerrel állíthatják meg a betolakodókat. Mint ahogy az illegálisan már bejutottakat is csak így távolíthatják el a területről. Ez azt jelenti, hogy – mint azt a rendőrség a ligetben többször demonstrálta – ketten, szükség esetén hárman felkapják az érintettet és kiviszik a területről.

– A jogosulatlanul ott tartózkodókat tilos ütni, rúgni, és az eltávolításuknak nem megengedett módja az sem, ha kutyát uszítanak rájuk, vagy lefújják őket könnygázsprayvel – fogalmazott a szakember.

Más a helyzet akkor, ha az illetéktelen behatolók vagy a már jogosulatlanul bejutottak rátámadnak a biztonsági őrökre. Önvédelemből a vagyonőr kutyát, gumibotot és gáz­sprayt is használhat. Akinek jogosultsága van rá, fegyvert is.

Papíron a vagyonőrök a vagyonőrtanfolyam keretében több tíz órán keresztül tanulják a védett területre behatolni szándékozók megállításának, leszerelésének, szükség esetén a lefegyverzésének és kivezetésének a technikáját. Azt azonban a kamara elnökhelyettese is elismerte, hogy nem mindenütt azonos színvonalú a képzés. Azt viszont minden oktatási központban elmondják a leendő vagyonőröknek, hogy ha nem boldogulnak, kérjék a rendőrség segítségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.