Vagy diktátorokat pénzelek, vagy aláásom az európai stabilitást

– A konfliktusokat a menekültáradat helyszínén kell megakadályozni úgy, hogy segítjük a kormányokat. Ebben az EU-nak igaza van. A kormányok azonban például Afrikában sokszor nem képviselnek államokat. A dilemma, hogy vagy pénzelek diktátorokat, így feladom az európai értékrendet, de biztosítom az európai stabilitást. Vagy nem adom fel az értékrendet, és a demokratikus alapértékektől teszem függővé, hogy kinek adok pénzt, így viszont aláásom az európai stabilitást, mert ezeket az embereket nem lehet ott tartani – vetette fel Inotai András az Európai Unió egyik legnagyobb dilemmáját a Politikatörténeti Alapítvány Kulcskérdések című közéleti vitasorozatán az Európai Unió a 21. század globális környezetében című előadásában kedd délután.

Amellett, hogy az unió a világ vezető gazdasági hatalma, kereskedelmi partnere, vezető szerepe van a nemzetközi segélypolitikában, jóléti rendszerek kialakításában, és vezető hatalom a kutatásfejlesztés terén, a migráción kívül olyan kihívásokkal szembesül, mint a demográfiai problémák, a versenyképesség új tényezői (például a kormányzat és az intézmények minősége, a társadalmi kohézió és szolidaritás), az eurózóna válsága, valamint a politika és a gazdaság közötti szakadék. – Az EU egy gazdasági világhatalom és egy politikai törpe. Ez a szakadék nem maradhat. Az EU vagy egyre több területen kiépíti a közös politikáját, vagy ha ez nem sikerül, akkor tarthatatlan a jelenlegi gazdasági pozíció – véli Inotai, aki szerint egy nyitott, a kihívásokra megfelelő válaszokat adni képes, rugalmas, szolidáris társadalom nélkül nem lehet túlélni.

Az unió szerinte mindig kihívások hatására jutott tovább, de az EU ma egyszerre nagyon sok kihívással szembesül, és ezekre egyre inkább egy heterogén érdekeket képviselő 28 tagú uniónak kellene egységes választ adnia. Inotai beszélt a háború lehetőségéről is. Három generáció felnőtt békében és stabilitásban, így problémát jelent elmagyarázni a fiataloknak, hogy ezekért az értékekért naponta meg kell küzdeni. Kérdés, hogyan lehet ezt a fiatal generációt ráébreszteni, hogy mindannyiunk felelőssége az EU békéjének megőrzése. Ehhez viszont egy európai identitásra lenne szükség.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.