Vádlottak padján a menekültnek álcázott újságíró

Nyilas Gergely az Index munkatársa Georgij Kulakov kirgiz menekültnek adta ki magát, hogy személyes élményeket szerezzen arról, hogyan bánnak a hatóságok a menedékkérőkkel. Az újságíró Győrben állt bíróság elé.

- Hol lenne most a kitalált kirgiz menekült, Georgij Kulakov?

- Valahol Németországban. Amikor kikerült volna a győri rendészeti szállásról, ingyenjegyével elutazott volna Bicskére. Pár napi pihenés és tájékozódás után nekivágott volna Ausztrián át Németországnak. Nem hiszem, hogy a magyar hatóságok föltartóztatták volna.

- Kulakov Németországban töltené a napjait, megszemélyesítője pedig a vádlottak padján ül Győrben. Számított erre, belekalkulálták a vállalkozásba ezt a végkifejletet?

- A jogászainkkal azt beszéltük meg, hogy még mielőtt fénykép és ujjlenyomat készülne rólam, felfedem a kilétemet. Ez történt. Nem hittem volna, hogy a riportom miatt nyomozást indítanak ellenem.

- Milyen volt Kulakov bőrében átélni a menekültek sorsát?

- Amikor Röszkén buszra szállítottak bennünket, én sem tudtam, hogy hova megyünk, mi lesz velünk. Annyival voltam előnyösebb helyzetben a többieknél, hogy a települések feliratát el tudtam olvasni. Egy párhuzamos világba kerültem, ahol a „sorstársaim" - noha minden érdeklődést gyanakodva fogadtak – elmondták, hogy voltak külső segítőik, s hogyan jutottak el Magyarországra. Ezeket az információkat nyílt újságírói minőségemben nem tudtam volna megszerezni.

- Az ügyészségi megrovást, mint egy teljesen jelentéktelen büntetési tételt, miért nem fogadta el?

- Nem tehettem meg. Nem a hiúságomat bántotta, hanem elfogadásával elismertem volna, hogy a sajtótörvény betartása jogsértő. Örülök, hogy most a bíróság méri meg ezt a paragrafust, s reményeim szerint úgy dönt: az újságíró valóban nem vonható felelősségre olyan jogsértésért, amelyet közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el, és az adott információ csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.