Vádat emeltek Molnár Gyula és Lakos Imre ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség tegnap vádat emelt Molnár Gyula volt XI.kerületi szocialista polgármester és Lakos Imre korábbi SZDSZ-es alpolgármester ellen hivatali visszaélés miatt - írja a Magyar Nemzet.

Vádiratot nyújtott be Újbuda két korábbi vezetője és egy ügyvéd ellen a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Bíróságra - tájékoztatta a Magyar Nemzetet Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. A vádemelés a Kopaszi-gát fejlesztése ügyében még 2006-ban indított, majd 2007-ben arról leválasztott - egy önkormányzati ingatlan pályázat nélküli magánkézbe adásának körülményeit vizsgáló - nyomozás eredménye.

A vád szerint a Dombóvári és a Budafoki út kereszteződésében lévő ingatlan "átjátszásával" jogtalan előnyhöz juttatták az Öböl XI. Kft-t, mivel a környező telkek már mind az ingatlanfejlesztő tulajdonában voltak. Fazekas Géza a lapnak azt mondta, hogy a tényállás szerint a bűncselekménnyel nem okozhattak vagyoni hátrányt az önkormányzatnak az elkövetők, ennek ellenére a büntető törvénykönyv alapján a vádlottakat három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

Az ügyvéd a jogi konstrukció kitalálása miatt kerül a vádlottak padjára.

A XI. kerületi képviselőtestület 2006 nyarán csaknem tízezer forintos négyzetméter áron vásárolta meg a 38 hektáros területet a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól, amelyet előbb saját cégébe, a Buda-Hold Kft-be apportált 410 millió forintos értéken, majd az ingatlan a Kopaszi gát telkeit birtokló Öböl XI Kft-hez került. 

Tavaly októberben már gyanúsítottként hallgatták ki Molnár Gyulát és Lakos Imrét. A meghallgatás választásokra időzítését többen is furcsának találták. Molnár Gyula a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: örül, hogy végre bíróság elé kerül az ügy és kifejezetten büszke a Kopaszi-gát fejlesztésre.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyomozás Schneller Domokos fideszes képviselő feljelentése alapján indult meg 2006-ban.  Az öböl északnyugati részén húzódó 3,8 hektár apportjával kapcsolatban talált hivatali visszaélésre utaló jeleket. A telket az önkormányzat pályázta meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál – akárcsak a Lágymányosi híd lehajtójánál lévőt –, majd beszerzési áron vitték be ezeket előbb a kerület saját cégébe, a Buda Hold Kft.-be, majd alig valamivel többért a fejlesztést végző Nádor Öböl Kft.-be, amely akkor már Leisztinger Tamás szocialista közelinek mondott vállalkozó köreihez tartozott.

A rendőrség korábban a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) két munkatársát, egy főosztályvezetőt és a vezérigazgató egyik tanácsadóját is kihallgatta gyanúsítottként. A gyanú szerint ők ketten jelentős kárt okoztak az államnak, amikor megszavazták egy másik XI. kerületi, a Kopaszi-gát mellett fekvő ingatlan áron aluli értékesítését. A KVI hasznosítási tanácsának 11 tagja van.  Schneller Domokos akkor azzal érvelt, hogy legkevesebb 200 millió forint kár érte az államot, ugyanis a Lágymásnyosi híd lehajtója melletti területet bruttó 220 millió forintért szerzett meg egy offshore hátterű cég, miközben az a terület szerinte legalább ötszázmillió forintot ér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.