Vádat emelhetnek a katonai elhárítás emberei ellen a romagyilkosságok ügyében

A katonai nyomozás eredményeképpen hamarosan vádat emelhetnek négy gyanúsított ellen a romagyilkosságok kapcsán - közölte a Központi Nyomozó Főügyészségre hivatkozva a Magyar Hírlap.

A lap úgy tudja, a meg nem nevezett gyanúsítottak elleni eljárás hátterében a Katonai Biztonsági Hivatal tevékenysége állhat. A KBH ugyanis korábban beszervezte a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság negyedrendű vádlottját, Csontos Istvánt.

A bíróságon Csontos és tartótisztje is tagadták az ügyet, utóbbit a bíróság fel is jelentette hamis tanúzás miatt. A KBH felelősségére a 2010-es kormányváltást követően elindított vizsgálat derített fényt. A honvédelmi miniszter akkor a hivatal teljes vezetőségét leváltotta. (Más, felső- és középvezetőket már korábban eltávolítottak az ügy miatt.) A vizsgálat megállapításai szerint a KBH vezetői súlyos hibákat követtek el.

a romagyilkosságok ügyében 13 évre ítélt Csontos tartótisztje, H. Ernő is hibát hibára halmozott, amikor családja közelébe engedte a beszervezettet, valamint nem, vagy csak részlegesen dokumentált több találkozót is.

További súlyos hiba volt, hogy bár a KBH megfigyelte Csontost, a megfigyelést nem sokkal az első gyilkosság előtt megszüntették, pedig voltak jelzések, amely szerint folytatni kellett volna azt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.