Uzsoki-ügy: a miniszter bizottsága jelentett

Várakozásnak megfelelően semmi forradalmi megállapításra nem jutott az a szakmai bizottság, amely a tárca kérésére vizsgálta a végstádiumú betegek magyarországi kezelésének és fájdalomcsillapításának a gyakorlatát.

Ez már akkor sejthető volt, amikor a minisztérium nyolc hónapon át nem reagált (nem kezdett vizsgálatot, nem tett feljelentést) a később „Uzsoki-ügyként” elhíresült beteghalálok ügyében. Az Uzsoki-ügy részletes feltárása e bizottságnak nem volt a feladata, így azt nem is vizsgálta.

Mint emlékezetes: tavaly késő ősszel a Magyar Hírlap írta meg: morfin-túladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Uzsoki kórházban, ahol házkutatást is tartottak. A rendőrség a 2005 és 2007 között folytatott orvosi gyakorlatot vizsgálja, a gyanú szerint ugyanis végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amitől az érintettek néhány napon belül meghaltak. Az eredeti történet a Lege Artis Medicinae nevű orvosi szaklap 2011. tavaszi számában jelent meg.

Réthelyi Miklós és Embey-Isztin Dezső ismertette a jelentést
Sajtótájékoztató, háttérbeszélgetés Elkészült a végső stádiumban lévő betegek fájdalomcsillapító kezelésének áttekintéséről szóló jelentés - tartalmát sajtótájékoztatón ismerteti Réthelyi Miklós és Embey-Isztin Dezső címzetes egyetemi docens, az Országos Onkológiai Intézet fájdalomcsillapítási ambulanciájának főorvosa.

A cikk szerzője, Márkus Attila, aki korábban az Uzsoki kórházban dolgozott, nem kevesebbet állított, minthogy évekig halálos adag fájdalomcsillapítót adtak be a rákos betegeknek. Bár a fiatal orvost azóta a nyilvánosság előtt komoly vádakkal is illették, nem nyilatkozott, a Népszabadság megkeresésére is csak annyit mondott: nem kívánja kommentálni a kórház vezetőinek állításait.

Amikor elindult a nyomozás, a tárca kénytelen volt reagálni valamit, és tavaly novemberben létrehozott egy bizottságot. Szerdán Réthelyi Miklós miniszter személyesen összegezte a sajtónak a négy szakember munkáját, akik egyfelől megállapították: jogilag rendezettek a végstádiumú betegek jogai, de azok érvényesítése a gyakorlatban nehézségekbe ütközik. Ennek fő okát abban látták, hogy mind az érintett betegeknek, mind az őket ellátóknak hiányosak e téren a jogi ismereteik. Emellett nincs a halálközeli állapotban lévő betegek ellátására szakosodott szakember. Ezért a jövőben az orvosképzés része lehet az úgynevezett palliatív orvoslással foglalkozó szakemberek képzése. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.