Üzentek a kormánynak: A hibákat el kell ismerni

A köznevelés, oktatás helyzete jelentősen romlott, és ez objektíven mérhető például a PISA-felmérésekben vagy az innovációs mutatókban. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy tegyünk valamit az oktatás érdekében – jelentette ki Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma által rendezett oktatási konferencián háromszáz iskolaigazgató előtt. Beszédéről az Akadémia honlapja számolt be.

Lovász szerint a tanártüntetéseken látható energiát most a tanároknak, a kormánynak és a társadalomnak közösen kell abba az irányba fordítani, hogy valóban lényegesen javuljon a közoktatás helyzete.

Lovász László: Romlott a köznevelés helyzete
Lovász László: Romlott a köznevelés helyzete
Móricz-Sabján Simon

Hangsúlyozta, hogy az Akadémia nem zárkózik el a rövidebb távú véleménynyilvánítástól sem, és részt vesz a kormány által kezdeményezett Köznevelési Kerekasztalon. Ugyanakkor szerinte most megvan az energia és a lelkesedés ahhoz, hogy valami új, fontos változás jöjjön az oktatásban.

Ehhez – hangoztatta – a kormánytól több támogatás kell, a közoktatás reformját nem szabad pénzkivonási lehetőségnek tekinteni, „ahogyan azt sajnos sok korábbi kormány tette". Ugyancsak a kormányra utalva Lovász hozzátette, nem szabad a mundér becsületét védeni, a hibákat el kell ismerni. Az Akadémia vezetője szerint a tanároknak is többet kell vállalniuk: tény, hogy a tanártársadalom most elégedetlen, de félre kell tenni a megbántódásokat, és előre kell nézni. „Hiába találunk ki új dolgokat, ezek megvitatás, kipróbálás, a tanárok fellelkesítése nélkül kudarcra vannak ítélve" – mondta Lovász László.
„Legtöbbünk családjában volt egy nagyszülő vagy dédszülő, aki saját, jobb életét feláldozva taníttatta ki a gyermekét. Legyünk méltók hozzájuk!" – zárta szavait az MTA elnöke.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.