galéria megtekintése

„Üzenjük meg: ha az iskola nem működik, akkor semmi sem működik!”

Kibővített munkabeszüntetés: április 20-án bárki, bárhol támogathatja a pedagógusokat.

– Április 20-án déli tizenkét órakor öt percre álljon meg az élet! Álljon le a közlekedés, az ügyintézés, azokban az üzemekben, ahol lehetséges, álljon le öt percre a gyártás – így jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke csütörtökön, hogy sajátos módon bővítik ki az április 20-i pedagógussztrájkjukat, majd hozzátette: – Üzenjük meg, hogy ha az iskola nem működik, akkor semmi sem működik!

 Galló Istvánné
Galló Istvánné
Veres Viktor / Népszabadság

Mindezen túlmenően kiderült az is, hogy a tanárok munkabeszüntetéséhez – részben szolidaritásból, részben saját helyzetük javítása érdekében – a szociális ágazat sztrájkbizottsága is csatlakozott, így több más intézményben is lesznek, akik nem veszik fel a munkát. Az, hogy a PSZ több módon is erősítené az egész napos sztrájkját, annyiban nem váratlan: Galló Istvánné szerint a kormány ultimátumot adott és „goromba módon visszaélt hatalmával" az elégséges szolgáltatásokról folytatott tárgyalásokon, mindent megpróbált, hogy gyengítse, kiüresítse a munkabeszüntetést. A kabinet ragaszkodott ugyanis ahhoz, hogy a sztrájk idején is minden iskolában biztosítsák a gyerekek felügyeletét. Galló Istvánné szerint azért fogadták el végül mégis a kormány ultimátumát, mert ha bírósághoz fordulnak, akkor a döntés alighanem csak az érettségi időszakában született volna meg, amit mindenképp el akartak kerülni. A kormány eljárásáról szólva a szakszervezeti elnök megjegyezte: érdekes, hogy az sztrájk idején fontosak a gyerekek a kabinetnek, de akkor kevésbé aggódtak értük, amikor például a Klik nem fizette be a gázszámlát, és ezért nem volt fűtés az iskolában.

 

Galló Istvánné nehezményezte az is: sorra jutnak el hozzájuk olyan információk, amelyek szerint a tankerületi vezetők, polgármesterek presszionálják a tanárokat, s arra utalnak, következménye lesz annak, ha nem dolgoznak 20-án. Az érdekvédelmi vezető ugyanakkor nyomatékosan leszögezte: jogszerű a sztrájk, így senkinek nem kell félnie.

Munkajogi kérdésekben járatos forrásaink szerint az érdekvédő eléggé sikamlós területre tévedt. Akik ugyanis támogatnák a kezdeményezést, könnyen olyan helyzetbe keveredhetnek, amelynek munkajogi következménye lehet. Amennyiben például egy mozdonyvezető délben leállítja a rá bízott szerelvényt, szinte bizonyosan szankcióra számíthatna. De ugyanez a helyzet egy buszsofőr vagy egy bolti pénztáros esetében is. Nem kevesen dolgoznak olyan munkakörben – tették hozzá –, ahol az ötperces leállás fel sem tűnne. Egy ügyintézőnél senki nem veszi észre, ha rövid időre felfüggeszti a munkát, hiszen a hivatalokban általában várakozni kell. Futószalagon foglalkoztatottaknak viszont már nem javasolják, hogy az együttérzését bárki a munka felfüggesztésével fejezze ki. Ezzel kapcsolatban egy gyakorló munkaügyi bíró is kijelentette: ha a „szabotáló" alkalmazottnak felmondanak, egy esetleges perben nehezen tudna a foglalkoztatott javára dönteni. Igaz – tette hozzá –, érvelni lehetne azzal, hogy öt perc miatt arányos-e a legsúlyosabb büntetés, tehát az elbocsátás.

A helyzet visszásságát érzik a szakszervezetek is. Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke érdeklődésünkre csak annyit mondott, keresik a lehetőséget arra, hogy miként fejezhetik ki törvényes módon a szolidaritásukat a pedagógusok iránt. A kék szalag viselésére mindenkit felkérnek, ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy ha nem is délben, hanem máskor – munkaidőn kívül – keresnek lehetőséget valamilyen demonstratív fellépésre.

Czövek János, a Liga Szakszervezetek közszolgálatért felelős társelnöke hangsúlyozta: egyetértenek a pedagógusok követeléseivel. A tagszervezeteikre bízták azonban, hogy ezt milyen módok kívánják – tudják – kifejezésre juttatni. A Szakszervezetek Együttműködés Fórumának elnöke, Földiák András szintén kijelentette, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének követeléseit és a sztrájkot is támogatják. Közölte, hogy a tagszervezeteiket, azok tagjait és minden szimpatizánst arra kérnek, tűzzék ki a szolidaritás kék szalagját.

Markánsabban fogalmazott Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Álláspontja szerint határozottabban kellene kiállni a pedagógusok mellett, hogy cserében azt remélhessék: adott esetben a tanárok segítségére is számíthatnak. Nemes ezért felveszi a kapcsolatot a közlekedési ágazatban működő más érdekképviseletekkel is, hogy egyeztessenek arról, miként nyilváníthatnák ki határozottabban – akár ötperces leállással is – a szolidaritásukat.

Saját álláspontja egyébként az, hogy a munkavállalók egységes fellépésének nincs alternatívája. Más kérdés – tette hozzá –, hogy sokszor az azonos ágazaton vagy akár azonos cégen belül működő szakszervezetek sem tudnak közös nevezőre jutni. Így pedig szerinte meglehetősen nehéz elérni, hogy mások mellé álljanak, hiszen esetenként a saját tagságuk érdekeit sem képesek közösen képviselni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.