Üvöltő freudi elszólás az állami hírtévében

Az M1-nek nyolcvanmilliárdból már nemcsak baklövésekre futja. Hanem csonkamagyarországozásra is.
„A székelyek egyik legnagyobb ünnepére, a székely szabadság napjára még nem szerveznek csonka Magyarországról diákutakat" – ha hihetünk a megjegyzésnek, az első hét néhol Monty Pythont, néhol Benny Hillt idéző kabarémaratonja után a freudi elszólás lesz a műfaj, amellyel az M1 szórakoztatni fog.

A figyelemre méltó mondat hétfőn, a Kárpát Expressz című műsorban hangzott el. Két riportot kötöttek össze vele. Az első arról szólt, hogy a Rákóczi Szövetség évente háromszor – március 15-én, a 2010 óta a nemzeti összetartozás napjaként ünnepelt június 4-én és október 23-án – magyarországi és külföldi gimnáziumoknak ír ki pályázatot külföldi utakra, aminek a keretében az Ady Endre Gimnázium diákjai most március 15-én a szlovákiai Rozsnyón emlékezhettek meg a 167 éve kitört szabadságharcról. A második riport a székely szabadság napjáról készült, amelyet az 1856-ben kivégzett székely vértanúkra emlékezve március 10-én tartanak meg, de ahogyan tavaly, Dorin Florea polgármester most is betiltotta a Székely Nemzeti Tanács felvonulását.

A felvonulást mondvacsinált okokra hivatkozva tiltották be, a riport viszont elfelejtette megemlíteni, hogy Florea csak az SZNT felvonulásának nem adott zöld jelzést, a főhajtást engedélyezte a székely vértanúk emlékműve előtt a marosvásárhelyi Postaréten. „A tiltás ellenére Marosvásárhelyen is megemlékeztek a székely mártírokról. Félszáz ember gyertyagyújtással és közös imával tisztelgett a hősök előtt” – számolt be az M1 erről a Postaréten tartott megemlékezésről. Bár tudjuk, ez is dicséretet követel.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.