galéria megtekintése

Utolsó riport a pusztuló pártközpontból

30 komment


Rab László

Kiürítette a rendőrség szerdán a volt MSZP-székházat a budapesti II. János Pál pápa téren. A bejárati ajtókat lehegesztették. Az épület tulajdonjogán évek óta vitázik két cég a bíróságon, a négyemeletes épület eközben hajléktalanok tanyája lett. Ha valaki ezután bemegy a mélyen lepusztult épületbe, már nem magánlaksértőnek, betörőnek számít.

Az ötezer négyzetméteres épületben, amelyet az MSZP kilenc éve közel egymilliárd forintért adott el, fertelmes állapotok uralkodnak. Az irodákban és a folyosókon térdig ér a szemét, ürüléktől bűzlik a ház. Miután az elmúlt években a tetőszerkezet szigetelőanyagát is ellopták, víz áztatja a valaha szebb napokat látott épületet az egykori Köztársaság téren, amely most már II. János Pál pápa nevét viseli.

Földi Imre / Népszabadság

– Esténként kezdődik a dajdaj – mesélte a szomszéd házban lakó, kutyáját sétáltató idős hölgy, és nem az ­épületre néző Erkel Színházra gondolt. – Égetik az ablakkereteket, feszegetik a faburkolatot, nagy a jövés-menés, isznak, kábítószereznek a hajléktalanok. Ne kérdezze, hogy hányszor tettünk már bejelentést miattuk.

 

Az épületben szerda délelőtt valószínűleg mi voltunk azok, akik utoljára tehettünk egy körsétát. Bementünk Horn Gyula miniszterelnök-pártelnök egykori dolgozószobájába, jártunk a teljesen szétvert harmadik emeleti tárgyalóban és a sajtószobában, s láthattuk, hogy nem csak a lift meg a páternoszter hiányzik, a tolvajok leszerelték a fémkorlátokat a lépcsőkről, a vezetékeket kitépkedték a falból, az ablaküveget beverték, a faajtókból barikádot emeltek. A földön szemét és hulladék hever, és még mindig vannak az MSZP után ittmaradt dokumentumok, széttépett könyvek maradványai.

A házat évekkel ezelőtt életveszélyessé nyilvánították – ezt magunk is megtapasztalhattuk, amikor letekintettünk a lecsupaszított liftaknába. Kész csoda, hogy itt csak tűz ütött ki olykor az elmúlt években, és nem zuhant le, nem halt meg senki.

Végső lezárása előtt néhány órával jutottunk be az in­fernális állapotban lévő volt szocialista székházba
Végső lezárása előtt néhány órával jutottunk be az in­fernális állapotban lévő volt szocialista székházba
Földi Imre / Népszabadság

Tizenegy órakor a készenléti rendőrség mikrobusza érkezett a volt pártszékház elé, s megérkezett a felszámolóbiztos is, aki a legutóbbi tűzeset után veszítette el a türelmét, s kért kiürítést a hatóságtól.

– Egy bírósági végzés alapján egyelőre nem tudjuk az épületet értékesíteni – nyilatkozta Vadász Endre, a Starline Hungary Kft. felszámolásával megbízott Vadász and Partner's vezetője. Azt is elmondta: a jogi vita lezárulta után lehet csak a házat eladni, melynek értéke a legutóbbi értékbecslés szerint 365 millió forint volt. Vadász Endre egyébként úgy fogalmazott, ha ő lenne a tulajdonos, az egészet ledózerolná.

Szemét borítja az MSZP-székház auláját
Szemét borítja az MSZP-székház auláját
Földi Imre / Népszabadság

Ezt tervezte az MSZP-idők utáni egyik tulajdonos is, de nem lett belőle semmi. Az épületet a korábbi pártpénztárnok, Puch László Holding Zrt.-je 1,6 milliárd forintért adta tovább a Park View Hotel Kft.-nek, az offshore cég a Sberbank hitelével szeretett volna négycsillagos szállót építeni ott, de aztán inkább eladta az ingatlant a Starline Hungary Kft.-nek. Az Origo.hu szerint mindkét cég egy izraeli-kazah cégcsoporthoz tartozik. A vita azután kezdődött, hogy mindkét vállalkozást felszámolták, és most mindkettő igényt tart az épületre.

– Ötven lakatot már biztos tettünk az ajtókra – indokolta a szerdai drasztikus megoldást a felszámoló Vadász Endre. – Leverték. Tehetetlenek voltunk a rongálókkal szemben. A lehegesztés után betörésként értékelhetjük a behatolást, és kérhetjük a rendőrség fellépését.

Irodaház-keringő

Nem költözött be a rossz emlékű Köztársaság téri székházba 2007-es elnökké választása után Gyurcsány Ferenc. Így próbálta megszabadítani az MSZP-t az utódpártiság bélyegétől. Míg a szűkebb vezetés egy Vérmező utcai irodaházat lakott be, az apparátus egy részét a Táncsics alapítvány által fenntartott ingatlanban helyezték el. A szocialisták ezután megvásárolták és felújították a korábban egy szakszervezet által használt Jókai utcai irodaházat, s ezzel csaknem egymilliárdos adósságba verték magukat. A csökkenő költségvetési támogatásból 2014-re már az ötszintes épület évi 150 millió forintba kerülő fenntartása is gondot okozott a pártnak. Tóbiás József 2014. nyári megválasztása óta a Képviselői Irodaházból vezeti az MSZP-t, idővel a munkatársak egy része is odaköltözött. Az MSZP jó ideje árulja a Jókai utcai ingatlant – nemrég kis híján sikerült is értékesítenie az OTP-csoportnak –, s székhelyét, legalábbis papíron, egy Erzsébet körúti bérház földszintjére helyezte át. Egy apró helyiségbe, amelyről legalább annyi elmondható, hogy az MSZP nevén van. (B. D.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.