Utcáról munkába

Huszonnégy hajléktalan, munkanélküli ember társadalomba való visszailleszkedését segíti egy kétéves, uniós program keretében a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület.

A „Van kiút a hajléktalanságból" nevet viselő program egy korábbi, szintén TÁMOP által finanszírozott sikeres akciójukra támaszkodik: idén februárban szociális ellátórendszerük tizenkét egykori „kliensét" már visszavezették a munka világába.

Az elmúlt hónapokban több tucat, utcán élőt kerestek meg a program szervezői, s olyan nagy számban jelentkeztek jó képességű hajléktalanok, hogy az eredetileg beadott pályázatban vállaltak „túlteljesítéséről" döntöttek. A csoportfoglalkozásokat harmincnégyen végezték el, s nem tíz, hanem huszonöt főre dolgozták ki az immár személyre szabott fejlesztési terveket. Pszichodramatikus személyiségfejlesztés, készségfejlesztés és rehabilitációs csoportfoglalkozás, konfliktuskezelés, szakmai orientációs és életvezetési csoportfoglalkozás, vállalkozói kompetenciafejlesztés szerepelt a programban, de tanítottak álláskeresési technikákat, viselkedéskultúrát, beszédművelést is.

A huszonnégy legigyekvőbb, legrátermettebb „tanulót" tavaly novemberben beiskolázták a Wesley János Lelkészképző Főiskola szociális gondozó és ápolói képzésére. A legjobbak havonta 45 ezer forint képzési támogatást kapnak, a többieknek igény szerint reggelit és ebédet biztosítanak.

Érdekesség, hogy minden érdeklődő ingyen látogathatja az Oltalom Sportegyesület úgynevezett fair-play futballedzéseit: ezek sajátos metodikájukkal éppúgy szolgálják a társas érintkezés szabályainak fejlesztését, mint a fizikai erőnlétét.

A karitatív egyesület a képzéseket sikeresen elvégző tanulók közül nyolcat legalább egy évig foglalkoztat majd, többeket pedig albérlethez segítenek, s ehhez lakhatási támogatást is adnak. Azt remélik: ha az utcán élők látják, hogy sorstársaikból dolgozó, albérlettel rendelkező emberek lettek, az számukra is konkrét bizonyíték lehet arra: érdemes küzdeni, van kiút a hajléktalanságból.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.