galéria megtekintése

Unortodox receptre épül a médiacsoport

18 komment


Varga G. Gábor

Közpénzből Matolcsy Györgyhöz több szálon kötődő médiabirodalom épül, derül ki a lapunk birtokában lévő dokumentumokból. A Népszabadság információi szerint a Vs.hu-t alapító, majd nemrég az Origót megvásárló New Wave médiacsoporthoz nemcsak alapítványi pénzek folytak, de állami hitelek is sok százmillió forint értékben. Az ügyben feltűnik Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére is.

Nagy részben közpénzből épít médiabirodalmat egy Matolcsy György jegybankelnökhöz láthatóan közel álló üzleti kör. A Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Alapítványok hatszázmillió forintot meghaladó támogatása csak a kisebbik tétel mindabból, amihez a New Wave médiacsoport hozzájutott. A több cégből álló hálózat két legjelentősebb vállalkozása a New Wave Media és a New ­Wave Production. Ezek a cseh Bawaco tulajdonában állnak.

A cégek sajtóértesülések szerint a jegybankelnök unokatestvéreként ismert Szemerey Tamás üzletember érdekeltségébe tartoznak.

Hétfőn a Vs.­hu-t üzemeltető és az Origót a Magyar Telekomtól megvásárló cég határozottan cáfolta ezt, mondván, „Szemerey Tamás nem volt és jelenleg sem a tulajdonosa az Origo.hu-t és a Vs.hu-t kiadó cégeknek". Ám ez nem azt jelenti, hogy teljesen független az igencsak gyorsan növekvő médiabirodalomtól. A terjeszkedést ugyanis nemcsak a Pallas Athéné Alapítványok támogatták, de sok százmillió forint hitelhez is jutott.

 

A New Wave Media Kft. és a New Wave Production Kft. tulajdonosát cégadatok szerint két bank is hitelezte. Az egyik a jelenleg még állami tulajdonban álló MKB, amelyet Matolcsy György korábbi nemzeti banki alelnöke, Balog Ádám vezet. A bank az utóbbi időben azzal került a hírekbe, hogy a jegybank két ismeretlen és átláthatatlan hátterű tőkealapnak, a Blue Robinnak és a Metisnek adta el a kilencven százalékát.

Hogy az MKB Banktól mennyi hitelt kapott a médiacsoport, az egyelőre homályban marad, ám annyi biztos, hogy két szerződés mentén a New Wave Media Kft. és az Origo Zrt. üzletrészére, bankszámláira és öt-, valamint tízmillió forintot meghaladó vagyonelemei­re is zálogjogot alapított az MKB Bank 2016 elején. Ez egyértelműen hitelszerződésre utal, és a lapunk által megismert zálogszerződések alapján arra enged következtetni, hogy jelentős részben az MKB Bank finanszírozta ezzel a hitellel a legnagyobb látogatottságú hazai internetes portál, az Origo megvásárlását a Magyar Telekomtól.

Mindenesetre a dokumentumokból az derül ki, hogy a hitelfelvevő Bawaco Invest s. r. o. 2016. január 28-án a számára nyújtott hitel biztosítékaként zálogba adta az MKB számára a tulajdonában lévő New Wave Media Kft. üzletrészeit. A Magyar Telekom Nyrt. néhány nappal későbbi közleménye szerint a New Wave Media Kft. február 5-én fizette meg az Origo Zrt. részvényeinek 4,2 milliárdos vételárát.

Nem ennyire homályos a kép a New Wave Production esetében. A nyilvántartások szerint a cseh Bawaco ötszázmillió forint hitelt adott Szemerey Tamás bankja, a Növekedési Hitelbank. Méghozzá a magyar kis- és közepes vállalkozások támogatására létrehozott, kedvezményes kamatozású NHP+ konstrukcióban, amelynek lényege, hogy a jegybank által a bankokhoz lényegében kamatmentesen kihelyezett forrásokat azok minimális kamatfelárral továbbadhatják. Szemerey Tamás bankjánál egyébként a Pallas Athéné Alapítványok a Népszabadság korábbi összesítése szerint mintegy huszonötmilliárd forintot tartanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.