Ünnep, apátia, látványos széttagoltság

Az elmúlt néhány év sorsfordítónak is minősíthető október 23-i ünnepségei után a csütörtöki megemlékezés visszafogott volt annak ellenére is, hogy ezúttal a szabadság szó köré szerveződött.
Meglátszott az elmúlt három választást követő apátia – a pártmegemlékezéseken alig-alig vettek részt –, s kiváltképp látványos volt az elmúlt két évben még együtt emlékező baloldal széttagoltsága. A terepet – tegyük hozzá: a kormánnyal együtt, amely lényegében kivonult az ünnepségből – inkább átengedték a civileknek, akiket a Humán Platform szervezett egybe. Ők pedig – szemben a két évvel ezelőtti, Bajnai Gordon meghirdette összefogás, valamint a tavalyi, javarészt a DK szimpatizánsai által kierőltetett „csak azért is összefogás" gondolata helyett – inkább azt hangoztatták, hogy „szabaddá kell tenni magunkat".
Varga a külföldi megítélés kapcsán...
Varga Budapesten a Széna téren a külföldi megítélés kapcsán...
Mohai Balázs / MTI

Ehhez különleges apropót adott az Ökotárs elleni támadás, továbbá hogy a kormány internetadó kivetésén gondolkodik, ami miatt az elmúlt napokban a közösségi médiafelületeken élesen támadták Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. Ugyanakkor éppen ő volt az, aki a kormány nevében aktuálpolitikai tartalommal töltötte meg mondandóját: „a forradalmat lelkesedéssel támogató nyugati világ közvéleménye (...) olykor irreális próbálkozásként kezelte a magyaroknak a szovjet támadókkal szembeni fegyveres ellenállását". Szerinte azok, akik így gondolták, valójában nem tudták átérezni és megérezni a magyarok érzéseit sem akkor, sem ma.

Varga Mihály tehát Magyarország külföldi megítélésével hozta összefüggésbe a szabadság kérdését, míg az MSZP elnöke, Tóbiás József a kormánnyal, hiszen szerinte 56 hősei „ugyanazt akarták, mint most mi. Szabadságot, jólétet, biztonságot". Az Együtt-PM viszont mintha a DK-s Gyurcsány Ferenctől és az MSZP egyes tagjaitól szabadulna: egyik fiatal képviselőjük, Barabás Richárd arról beszélt, hogy a baloldal a 2005-ös népszavazáson szűklátókörű volt, a 2006-os őszi rendőri fellépésre pedig egy baloldali demokrata nem lehet büszke. Hiteles új baloldali az lehet, aki hisz a szelíd ellenállásban, s nem nézi el a rasszizmust, csak azért, mert az övéik mondják. Schiffer András, az LMP társelnöke arról beszélt: a hatalom ma „kisstílű packázással" fenyíti a neki nem tetszőket. Szerinte ezért sokan egyéni menekülőutakat keresnek, és „úrrá lesz rajtuk az úgyis mindegy" érzése.

Tóbiás pedig Kaposváron a kormánnyal összefüggésben beszélt a szabadságról
Tóbiás pedig Kaposváron a kormánnyal összefüggésben beszélt a szabadságról
Varga György / MTI

A Humán Platform is afféle menekülőutat keresett: a körülbelül ezer megemlékező részvételével tartott Blaha Lujza téri demonstrációt több más civil szervezettel együtt azzal hívták össze, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincs párt, amely helyesen és hathatósan képviselni tudná vagy akarná a szabadság, az egyenlőség, a részvétel, a bizalom, a szeretet és a közösség értékeit. „Nem akarjuk úgy érezni, hogy semmit sem tudunk tenni, nem akarjuk úgy érezni, hogy egyedül vagyunk" – áll a felhívásukban. Hangsúlyozták ugyanakkor, nem új pártot, nem új mozgalmat akarnak életre hívni, hanem az egymással bánás, a közös gondolkodás, a közélet és a politizálás új, elfogadó és befogadó terét akarják magukból megalkotni. Ennek alapján azt skandálták: „Kenyeret, fedelet, élhető tereket!"

Teret akart nyerni a Szolidaritás Mozgalom is, amely a rendszer egészétől szabadulna, de ez a rendőrség szerint „lehetetlen cél". Ezzel az indoklással tiltották be ugyanis a Szolidaritás tüntetését, amit 20-án az Opera elé hirdettek meg, miközben a TEK ugyanaznap lezárta a területet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.