galéria megtekintése

Kényszerítés miatt nyomoznak Kiss-Rigó püspök ellen

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 22. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

A csalás gyanúja miatt bejelentést tévő egyházi alkalmazottat kirúgással fenyegették, végül meg is tették és a szolgálati lakásból is kirakták.

Nyomozást rendelt el az Orosházi Járási Ügyészség kényszerítés bűntettének gyanúja miatt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Kovács József püspöki helynök cselekedeteivel kapcsolatban.

A kapuban a futballbarát megyés püspök
A kapuban a futballbarát megyés püspök
Karnok Csaba

Mint arról már írtunk, hónapokon át nyomozott a NAV Kecskeméti Bűnügyi Igazgatósága a szeged-csanádi egyházmegyében költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozást kétszer meghosszabbították, végül januárban megszüntették. Barnáné Horváth Melinda, a NAV igazgatóságának szóvivője ezt azzal indokolta: a vizsgálat alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, a feljelentésekben és bejelentésekben leírt magatartások nem minősülnek bűncselekménynek.

 

A nyomozás megszüntetésével egy időben megtudtuk, hogy még a nyomozás ideje alatt megindult a szeged-csanádi egyházmegyében a hajsza a lehetséges bejelentők után. Kovács József püspöki helynök személyesen foglalta le Maronka Lajos gádorosi diakónus számítógépét, személyes adatokat, leveleket keresve benne. Maronka bejelentést tett a Szegedi Járási Ügyészségen, hogy a püspök és helynöke gátolja a nyomozást és befolyásolja annak kimenetelét.

Arra a kérdésre, figyelembe vették-e az esetleges bejelentők üldözésére és a nyomozás akadályozására irányuló információt, Barnáné Horváth Melinda januárban azt felelte: valamennyi bejelentés tartalmát megvizsgálták és ha szükséges volt, az intézkedéseket megtették.

Időközben kiderült, hogy a szegedi ügyészségre címzett bejelentés az Orosházi Rendőrkapitányságra került, ahol először feljelentéskiegészítést kértek, majd a nyomozás elutasításáról döntöttek, azzal az indokkal, hogy a kifogás tárgyává tett cselekmény nem bűncselekmény.

Az Orosházi Járási Ügyészségen hivatalból felülvizsgálták a keletkezett nyomozati iratokat. Az elutasító határozatot hatályon kívül helyezték és elrendelték a nyomozást. A kényszerítésről szóló bejelentésben Maronka Lajos gádorosi diakónus leírta, hogy őt egyházi elöljárói megfenyegették, hogy ha szorgalmazza az ő és mások által leírt bűncselekmények felderítését, kivizsgálását, munkaügyi jellegű szankciók érik.

Az iratokból kitűnően Maronka Lajost felettesei azzal fenyegették, hogy elmozdítják szolgálatából és kiteszik a szolgálati lakásából. Ez meg is történt, vagyis hibásan hivatkozik arra a rendőrség, hogy a kényszerítés bűntettének fontos tényállási eleme, a fenyegetés nem valósult meg.

A büntető törvénykönyv 195. szakasza szerint kényszerítést az valósít meg, aki mást fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz. Az a tény, hogy Maronka Lajos elvesztette szolgálatát, kirakták a szolgálati lakásából, az ügyészség szerint értékelhető súlyos hátránynak, amely a megfenyegetett diakónusban komoly félelmet keltett. Az ügyészség szerint a felmerült bűncselekmény gyanúja csak a lefolytatott nyomozás keretében tisztázható. Információnk szerint az érintettekkel még nem közölték a gyanúsítást.

Politizáló pap

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök nemcsak egyházi vezetőként vált ismertté, hanem politizáló papként és futballmenedzserként is. Az egyházmegye többségi tulajdonában alakult meg 2010-ben a KITE Szeged elnevezésű futballklub, amely az NB III-ban kezdte, de föl akarták juttatni az első osztályba, hogy Szegedre is legyen miért egy nagy stadiont építeni. A klub Szeged 2011 néven az NB II-be még följutott, ahonnét azonban tavaly júniusban kiesett. Ezt követően a felnőttkeretet Gyulára, a szintén az egyházmegye által működtetett Grosics akadémiára költöztették át. Kiss-Rigó László a térségben számos iskolát vett át az önkormányzatoktól azzal, hogy az egyházi iskolák nagyobb finanszírozást kapnak a költségvetéstől. A 2010-es választás előtt személyesen kampányolt Lázár János támogatására.

A Lázár felügyelete alá került Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől az egyházmegye 2,4 milliárd forint támogatást kapott a szegedi fogadalmi templom felújítására. Számos pap nem nézi jó szemmel az egyházmegyében, hogy miközben a falusi templomok tönkremennek, a püspök hatalmas összegeket mozgat egyéb célokra. Biacsi József ásotthalmi plébános például megmutatta a Népszabadság munkatársainak az évek óta beázó templomát – amelynek felújítására nem jut pénz –, amikor tavaly decemberben arra próbáltunk magyarázatot keresni, hogy a hagyományos fideszes településen miért választották meg olyan nagy többséggel a falu polgármesterének a Jobbikhoz közel álló Toroczkai Lászlót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.