Az ukrán nagykövetség előtt akciózott a Jobbik

A kárpátaljai sorozások és betelepítések ellen tiltakozott a Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) pénteken Budapesten, Ukrajna nagykövetsége előtt. A félpályás útlezárással tartott demonstráción mintegy százan vettek részt.

- A kárpátaljai magyaroknak semmi köze a tőlük ezer kilométerre zajló értelmetlen vérontáshoz - fogalmazott a tüntetésen Szávay István. A Jobbik alelnöke szerint mégis sokakat besoroznak, akaratuk ellenére önkéntesként kezelnek, a magyar kormány pedig nem védi meg őket. "Ez nem a magyarság háborúja, de nem háborúja Kárpátalja más népeinek sem", így a magyar, ruszin, ukrán családokért is ki kell állni - fogalmazott Szávay.

A Jobbik azt követeli, hogy a kárpátaljai katonákat ne vigyék keletre, hanem helyben szolgáljanak. A párt alelnöke egyúttal elítélte a háborús övezetből érkező menekültek betelepítését is magyar vagy más nemzetiségek lakta településekre. A jobbikos politikus a "megalkuvó, idegen érdekeket kiszolgáló" politika feladására szólította fel a kormányt.

A rendezvényen Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, a HVIM alapítója látványosan "felülről szervezettnek" nevezte az ukrán válságot, megjegyezve: a konfliktus kitörésekor Kijevben "ügyködtek" az amerikai és szövetséges titkosszolgálatok, újságírók. Toroczkai László azt sürgette, hogy a kormány tegyen lépéseket a kárpátaljai magyarok és ruszinok érdekében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.