Betörhet Magyarországra az ukrajnai halálos influenzajárvány

Ugyanaz a vírus, az A(H1N1) okozza az influenzajárványt Ukrajnában, mint amely 2009-ben Magyarországon 70 ember halálát okozta. A hat hónapnál fiatalabb csecsemők nem kaphatnak oltást, ezért az ilyen családokban a baba védelmében a felnőtteknek kell beoltatni magukat.

Az ukrajnai influenzajárvány eddigi több mint 155 halottja erős érv amellett, hogy itthon is oltasson, aki tud – ez következik Ócsai Lajos járványügyi szakember szavaiból, aki szerint ez a fertőzéshullám karnyújtásnyira van Magyarországtól, és emlékeztetett arra, hogy ez a vírustörzs 2009-ben 70 ember halálát – köztük terhes nőkét – okozta nálunk. Az idei szezonra kiadott vakcina tartalmazza e vírustörzs elleni védelmet is.

Lapunknak az Országos Tisztiorvosi Hivatal is megerősítette, hogy az influenza A(H1N1) vírus okozhatta több ember halálát Ukrajnában, Örményországban és Törökországban. A 2009–2011-es szezonban az influenza-világjárványt (pandémiát) is az A(H1N1) vírus okozta, amelyet akkor a sajtó elnevezett sertésinfluenzának, mert a vírus genetikai állománynak egy része a sertéseket megbetegítő influenzavírusokból származott.

Miután az influenza A vírus nemcsak embereket, hanem állatokat, így főként vízimadarakat, de emellett például sertést, lovat is megbetegít, a legtöbb influenza A vírus genetikai állománya tartalmaz állati megbetegedéseket okozó vírusokból származó részeket. Ez a vírus azóta is cirkulál, az idei influenzaszezonban is számos országban okoz megbetegedéseket, de ez már egy emberről emberre terjedő influenzavírus.

A járványszezon kezdete óta Ukrajnában 155 ember halt meg az influenza miatt. Eddig két, 17 évesnél fiatalabb gyermek is meghalt. A legtöbb haláleset, szám szerint 32 Odessza megyében volt, ugyanakkor Vinnicja megyében 13, Zaporizzsja megyében 12, Rivne megyében pedig 11 ember halt meg a kórban.

A 2009-2010-es H1N1 járvány idején Ukrajnában öt hónap leforgása alatt majdnem 6,5 millió ember betegedett meg, és 1127-en vesztették életüket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben – a Mexikóban és Egyesült Államokban feljegyzett esetek után – figyelmeztetett először az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 okozta világméretű járványra, amely 2010-ig 214 országban összesen 18 500 halálos áldozatot követelt.

Egyelőre Magyarországon nagyon kismértékben növekszik az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma. Eddig a 71 influenzagyanús betegtől vett mintában 3 Influenza B és 2 Influenza A(H1N1 vírust) találtak. Viszont egyre több európai ország számol be kiterjedt influenzajárványról az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC).  Kilenc ország – Norvégia, Svédország, Finnország, Észtország, Írország, Hollandia, Portugália, Görögország, valamint a szomszédos Szlovénia – adott jelentést földrajzilag kiterjedt megbetegedésekről.

Az influenza elleni védekezés, a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. A vakcina összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz közzé ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján. Az idei szezonra vonatkozó oltóanyag Influenza A(H1N1) komponense megfelelő, hatékony védelmet biztosít ezen altípus okozta fertőzés ellen.

Az, hogy ki mennyire lesz beteg az influenzavírus-fertőzés után, azon is múlik, hogy milyen az általános állapota. A krónikus betegek, a kisgyermekek, a terhesek kockázata nagyobb, ezért nekik mindenképpen ajánlott a védőoltás. A rizikócsoportokba tartozók oltására az állam minden évben, így most is 1,3 millió vakcinát biztosít térítésmentesen, amelyet a háziorvostól lehet kérni.

Miután a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők nem kaphatnak védőoltást, ezért az ő védelmük érdekében a családtagoknak, illetve a babával érintkező felnőtteknek kell kérniük a vakcinát. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.