galéria megtekintése

Már az EMMI-nek sem fér bele Hitler mosdatása

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 18. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Hitlert rokonszenves személyiségként ábrázolta, Horthyt pedig idealizálta annak a tankönyvcsaládnak az egyik kiadványa, amelyet most egyéves huzavona után visszavonat a humántárca.

Úgy tűnik, sikeresen lobbiztak a zsidó szervezetek a kormánynál, hiszen nemcsak a tankönyvek kapcsán vették figyelembe a véleményüket, hanem a kerettantervek kialakításánál is. Szeptembertől ugyanis az ötödik, a hatodik és a hetedik évfolyamról is kivonják a Bánhegyi Ferenc által jegyzett botrányos könyveket. A nyolcadikos - éppen a legvitatottabb - könyv azonban még marad, igaz, tartalmát a szakmai észrevételek alapján módosítják.

Ez nagy lépés ahhoz képest, hogy tavaly egy minisztériumi utasítással – alkotmánysértő módon – arra kötelezték az állami intézményfenntartó iskolákat, hogy szűkített tankönyvjegyzékről válasszanak kiadványokat. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy – a kísérleti tankönyveken kívül – mindössze az állam által felvásárolt Apáczai Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó egyes köteteiből válogathatnak az iskolák.

A Bánhegyi-féle sorozat az Apáczaihoz tartozott, és a Történelemtanárok Egyletének (TTE) elnöke lesújtó elemzést írt róla. Miklósi László szerint a könyv elfogadhatatlan. Egyebek mellett azért, mert a szerző úgy tálalja Hitler életrajzát, hogy abból „a diák bátran rokonszenvezhet is Hitlerrel”.

 
„Nem ír a könyv a fajelmélet tudományos és erkölcsi tarthatatlanságáról. Nincs szó a tankönyv szövegében és a kapcsolódó feladatban a kirekesztés elfogadhatatlanságáról sem”

– állapítja meg Miklósi László, hozzá téve, hogy a szerző „hosszú, idealizált életrajzot közöl Horthyról”, miközben nem érinti „a zsidósággal kapcsolatos tetteit sem, miként a kiugrási kísérletről sem esik itt az életrajzban szó”. Szerinte párját ritkító az is, hogy a könyv elhallgatja a kiemelkedő tudósok ismertetésekor, hogy miért kellett elhagyniuk hazájukat.

Merész tervek

„Bécsben alakult ki benne az a meggyőződés, amely szerint minden politikai és társadalmi bajért a zsidók és a marxisták a felelősek.” (...) „Szervezőkészsége és szuggesztív szónoklatai révén hamarosan a párt vezére, azaz Führere lett.” A sörpuccsot merész tervnek minősíti a szerző. Börtönbe zárásából „erkölcsi tőkét kovácsolt”. Beszédei „hitelesnek és meggyőzőnek tűntek” - többek között ezt írta Hitlerről a 8. történelemkönyben Bánhegyi Ferenc. 'Botránykönyvéről' itt számoltunk be részletesebben.

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy a legproblémásabb nyolcadikos kiadvány miért kerülhet továbbra is a diákok elé. A tárca az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézethez (OFI) irányított, ahol azt a választ kaptuk: a nyolcadikos könyv a régi kerettantervek miatt marad forgalomban.

Épp a legvitatottabb tankönyv marad forgalomban
Épp a legvitatottabb tankönyv marad forgalomban
Hárs Katalin / Népszabadság

E könyv ugyanis a korábbi Nemzeti alaptantervhez (NAT) és az ahhoz köthető kerettantervekhez igazodva készült. Mivel az új NAT-ot felmenő rendszerben vezették be, így a 2015–2016-os tanévben már csak egy évfolyamnak, a nyolcadikosoknak hatályos. „Annak érdekében, hogy azok a pedagógusok, akik korábban ebből a sorozatból tanítottak, ne kényszerüljenek váltani, a tankönyv a 2015/16-os tanévben is forgalomba kerül. Azonban nem változatlan formában, hanem alapos, szakszerű, a tankönyv szemléletét is befolyásoló átdolgozási és engedélyezési eljárást követően kerül kiadásra” – így az EMMI válasza.

– Nem vitatják, hogy gond van a könyvvel.

Ezzel utólag elismerik a TTE és az általam képviselt érveket

– mondja Miklósi László. A TTE elnöke szerint azonban, ha az OFI célja valóban az, hogy a pedagógusok a legjobb minőségű tankönyvekhez jussanak, akkor továbbra sem érthető az intézkedés.

– Ha probléma lehet, hogy a már használt sorozatot nem kifutó jelleggel vezetik ki, miként lehetséges, hogy a tankönyvpiac megszüntetésekor erre nem voltak tekintettel, s akkor miért kellett azonnal, menet közben váltani? Ráadásul számos jól használható könyvet emiatt nem lehet tanítani – mondja, utalva arra, hogy a kormány fittyet hányt az ilyen jellegű felvetésekre, amikor egyik napról a másikra tönkretette a tankönyvpiacot. Miklósi továbbra is szakmailag elfogadhatatlannak tartja, hogy ez a botrányos kötet – még ha átdolgozva is – a következő tanévben is megjelenhet a közoktatásban.

Horroráron adják a tankönyveket

A kormány azt is megmondja, mennyibe kerülhet egy tankönyv. Egy átlagos kötet ára elérheti a 2000 forintot, aki viszont olyan szakiskolába járatja a gyermekét, ahol speciális kiadványokra van szükség, készüljön a legrosszabbra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.