Újra működik a Zala Megyei Kórház

Csütörtök reggeltől ismét teljes körűen működik Zalaegerszegen a megyei kórház, ahol szerdán több mint 11 órás áramkimaradás volt - közölte csütörtökön az intézmény főigazgatója. A délutáni sajtótájékoztatón elhangzott: a mentők tíz beteget szállítottak más intézménybe a városból. A műszaki hibát feltehetően a főkapcsoló nem megfelelően meghúzott csavarjai okozták.

A Zalaegerszegi megyei kórház főigazgatója, Csidei Irén ismertetése szerint a kiégett főkapcsolót szerda estére sikerült újjal pótolni, s azóta ismét mindenütt van áram. Munkatársai csütörtök reggel minden egyes osztályt végigjártak, ellenőrizték a berendezéseket, de sehol nem tapasztaltakat gondokat. Újból működik az informatikai rendszer, tesztelték a diagnosztikai berendezéseket is, hogy a CT-t és az MR-t újból rá tudják kapcsolni. Zavartalanul folynak a műtétek, nincs leállás a betegellátásban.

A Zala Megyei Kórházban szerdán 10 órakor észlelték a műszaki hibát, hogy kiégett a főkapcsoló. Törölték a műtéteket, a rendelőintézetben szünetelt a betegellátás, nem működtek a számítógépek. A tartalék generátorokat pedig csak másfél-két órás munka után sikerült bekapcsolni a rendszerbe, hogy az intézmény legfontosabb részein biztosítani tudják az áramszolgáltatást. Egy urológiai műtétet kénytelenek voltak abbahagyni, majd a generátor üzembeállítása után folytatták a beavatkozást. A kritikus órákban egyetlen gyermek volt lélegeztetőgépre kapcsolva, az ő esetében is megoldották a lélegeztetést.

A kórházban tartott délutáni sajtótájékoztatón a főigazgató kifejtette: miután szerda délelőtt világossá vált, hogy nem lehet gyorsan helyreállítani a hibát, életbe lépett a vészforgatókönyv, mert fel kellett mérni, milyen ellátásokat tudnak egyáltalán elvégezni. Elsődleges szempont volt a betegek biztonságának a garantálása, ezért felvették a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ), a nagykanizsai, a keszthelyi és a szombathelyi kórházzal, az OMSZ pedig a körmendi kórházzal, mert előre nem lehetett tudni, hogy hány beteget nem tudnak fogadni a sürgősségi ellátásban.

A történtekről az ÁNTSZ-t és az országos tiszti főorvost is tájékoztatták, s a katasztrófavédelemmel is felvették a kapcsolatot, ahonnan szükség esetén aggregátort kaphattak volna.

Csidei Irén közölte: a kórházból összesen tíz beteget kellett elszállítani, ötöt Szombathelyre, hármat Keszthelyre, két beteget pedig Nagykanizsára vittek a mentők. Az egyik Szombathelyre szállított páciens hasi műtétre szorult, egy másik, gerincsérülés-gyanús betegnél pedig már a CT-vizsgálatot is csak Szombathelyen tudták elvégezni. Két beteget megelőzési céllal szállítottak át Keszthelyre, ők csütörtök délelőtt vissza is térhettek Zalaegerszegre.

Kecskés Gábor, a kórház orvos-igazgatója arról számolt be, hogy az áramkimaradás kapcsán egyetlen beteg sem szenvedett egészségkárosodást, nem történt katasztrófa. Tíz tervezett műtétet kellett elhalasztaniuk, de törölték a diagnosztikus vizsgálatokat is, arról azonban nincs adatuk, hogy hányan nem tudtak megjelenni a járóbeteg-ellátásban, az elmaradásokat azonban mindenütt pótolják.

A kicserélt főkapcsoló után helyreállított áramszolgáltatásnak köszönhetően hajnali egy órától fogadta ismét a betegeket a Zala Megyei Kórház. Havlik Károly, az intézmény főmérnöke a hiba okáról elmondta: nem volt túlterhelve a két évvel ezelőtt átadott új villamoshálózat. A szakszerviz első megállapításai szerint a kapcsoló belsejében lévő csavarok nem voltak megfelelően meghúzva, ez okozhatta a hibát. Az intézmény két transzformátorral rendelkezik, melyek közös rendszerre vannak kapcsolva. Ide csatlakozik az aggregátor is, és ezek közös pontján található az a főkapcsoló, amelynek egyik fázisa beégett, a hátulja pedig kiolvadt, és ezáltal üzemképtelenné vált. Mindezek miatt a számítógépes vezérlés zárlatot jelzett, és a betápláló aggregátorokat sem engedte rákapcsolódni a hálózatra. Ilyen hibával azonban 15 év alatt még a gyártó sem találkozott.

A kapcsoló mintegy másfél millió forintba kerül, ezt úgy tudták pótolni, hogy a zalaegerszegi Merlin-Gerin gyárából - ahol ugyanilyen működött - megkapták az ott felszerelt kapcsolót, amelyet majd a gyártó pótol a segítséget nyújtó cégnél. Csidei Irén hangsúlyozta: vizsgálatot indítottak, hogy tisztázzák, lehet-e felelőse a meghibásodásnak és várják a szakszerviz megállapításait is. Ennek ismeretében dönthetnek arról, hogy tesznek-e további lépéseket a károk megtérítése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.