galéria megtekintése

Újra zúg a fideszes láncfűrész, és ki tudja, hol áll meg

7 komment


Hargitai Miklós

Csak saját magával kell egyeztetnie a kormánynak a budapesti Orczy-parkban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építése miatt kivágni tervezett fák ügyében, és az eljárásban ügyfél is csak a kormány lehet. A titokban kiadott engedély vasárnaptól hatályos, egyes információk szerint azonban tegnap óta is vittek el kivágott fákat a területről.

Nyilvános hirdetményből szerzett tudomást Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi képviselője a közel 150 fát érintő fairtási tervekről, közbelépni azonban eddig jogi úton nem tudott: mint lapunk kérdésére elmondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának építése kiemelt kormányzati beruházásnak számít, vagyis

a beruházónak (a kormánynak) nem a kerülettel, hanem a kormányhivatallal (azaz a kormánnyal) kel egyeztetnie az engedélyezésről, az eljárásban pedig csak a telektulajdonos (vagyis a kormány) lehet automatikusan ügyfél,

mindenki más számára irracionálisan nehézzé lett téve, hogy ügyfélként bejelentkezzen a folyamatba.

 

Ráadásul ugyanaz az V. kerületi kormányhivatal jár el az ügyben, amely korábban már a Kossuth téren, a Városligetben és itt az Orczy-kertben is hozzájárult a fairtáshoz, az ügyintéző pedig ugyanaz a Kosztyu Anikó, akinek a neve a korábbi ügyiratokon is szerepelt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Jakabfy tehát önkormányzati képviselőként sem lehet ügyfél a VIII. kerület történetének legnagyobb, az előző ütemekkel együtt már közel 300 fát érintő fakivágásában, így helyszínrajzzal sem rendelkezik, ám a „favédő” civilekkel együtt már megkezdték a pusztulásra ítélt fák beazonosítását. Az építkezés jelenleg az Orczy-park hátsó, Diószeghy Sámuel út felőli részében, kordonnal és átlátszatlan kerítéssel elhatárolt területén folyik, a futókörön kívül, ahol régen a buszgarázs volt, de annál jóval nagyobb területen.

A fakivágási engedély elvileg vasárnap válik végrehajthatóvá, de

egyes szemtanúk szerint tegnap óta hajtottak el a területről olyan teherautók, amelyek láthatóan kivágott fákat szállítottak (ha valóban így volt, az természetkárosításnak számít, és feljelentést fog maga után vonni).

A képviselő lapunknak elmondta: fellebbezésre készül, bár tisztában van vele, hogy a hasonló ügyekben a vágási engedély a fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajtható. (További nehézség, hogy a fellebbezéshez is kellene az ügyféli jogállás, ügyfél viszont, mint fentebb jeleztük, csak a fakivágást megrendelő kormány lehet).

– A jogi lehetőségek korlátozottak. Úgy látjuk, hogy a tömeges fairtást itt is, akárcsak a Városligetben, egyedül a polgári engedetlenséggel lehet megakadályozni – fogalmazott kérdésünkre Jakabfy. Hasonló véleményen van Erős Gábor, a PM helyi képviselője is, aki Jakabfyhoz hasonlóan csatlakozott a favédőket baj esetén forró dróton értesítő riadólánchoz: szerinte az adott jogi helyzetben adminisztratív eszközökkel nem lehet megakadályozni a pusztítást, vagyis

a testükkel kell megvédeni a fákat,

ugyanúgy, mint a Városligetben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.