galéria megtekintése

Tömeges kirúgás a BKV-tól karácsonyra

Több mint száz embert rúg ki a BKV jövő év elején. A csoportos létszámleépítés ellen a szakszervezetektől vár érveket Bolla Tibor vezérigazgató.

Újabb csoportos létszámleépítésre készül jövő év elején a BKV. Legkorábban a jövő év elején összesen 111 dolgozójától válik meg a cég. Az elbocsátások négy üzemigazgatóságot érintenek, de a többség – 97 ember – a karbantartók közül kerül ki. Bolla Tibor a szakszervezetek, az üzemi tanács és a munkaadói oldal képviselőiből álló állandó bizottság mai ülésén jelentette be a fentieket.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A cégvezető az elmúlt évek jelentős buszkiszervezésével, illetve teljesítménycsökkenésével magyarázta a tervezett lépést. S egyúttal emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a létszámcsökkentést az idei üzleti terv is tartalmazza.

 

Bolla Tibor az ülésen azt is elmondta, hogy a csoportos létszámleépítésről szóló hivatalos bejelentést jövő hét elején teszi meg. Hétfőig azonban lehetőséget ad a szakszervezeteknek, hogy nyomós érvekkel meghassák őt, bár erre kevés esélyt lát, mivel a létszámcsökkentés már régóta elvárás a tulajdonos főváros részéről.

A csoportos létszámleépítés bejelentése után egyébként kötelező 15 napos kényszeralkudozás kezdődik az üzemi tanáccsal.

Néhány évvel ezelőtt annyit sikerült elérni, hogy a nagycsaládosokat, a régóta a cégnél dolgozókat, illetve azokat, akiknek a párja munkanélküli, ne küldjék el. Akkor azt is sikerült betetetni a felmondásokba, hogy az esetleges új munkásfelvételnél értesítsék az elküldött kollégákat.

Ez bölcs dolognak bizonyult, mivel fél év múlva súlyos karbantartóhiány támadt,  és számos régi munkatársat visszavettek

a korábbi helyére.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hasonlóra számít most is Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, aki szerint hiába csökken most a teljesítmény, ha a 3-as metró pótlásakor a jelenlegi triplájára lesz szükség.

Különösen érthetetlen a döntés annak fényében, hogy most vesz 185 buszt a BKV, azokat ki fogja karbantartani. Télen ráadásul hatványozottan több a javítanivaló, a karbantartói munka.

Nemes nem igazán érti, hogy miért az érdekvédelmi szervezeteknek kell érveket felsorakoztatni arra, hogy szükség van a karbantartókra. Különösen felháborítónak tartja, hogy erre mindösszesen 24 órát kaptak a cégvezetéstől. 

A szakszervezeti vezető kegyetlen karácsonyi gesztusnak tartja a bejelentést. 

A harmincnapos felmondási idő miatt legfeljebb jövő évtől kerülhetnek utcára a BKV-dolgozók.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.